Americkému provozovateli placené internetové televize Netflix vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí zisk meziročně o 12 procent na 607 milionů dolarů (13 miliard korun). Firma však zklamala trhy údajem o počtu nových uživatelů a v prohlášení zveřejněném v noci na pátek varovala, že kvůli silnější konkurenci, která oslabuje její pozici lídra ve streamování videa, čeká pomalejší růst počtu předplatitelů i v novém roce.

Tržby firmy se zvýšily o 12 procent na 7,7 miliardy dolarů. Netflix získal od října do prosince 8,3 milionu předplatitelů, což bylo o zhruba 200 tisíc méně, než předpokládal. V prvních třech měsících nového roku pak čeká firma zvýšení počtu předplatitelů o 2,5 milionu, zatímco analytici čekají přírůstek až o čtyři miliony.

Investoři se stále více obávají, že Netflix se možná již blíží vrcholu své popularity. Tyto obavy způsobily propad akcií z jejich vrcholu 700 dolarů, kam se dostaly v půlce listopadu, o více než 30 procent, upozornila agentura AP.

Za loňský rok získal Netflix celosvětově 18,2 milionu předplatitelů. To bylo nejméně za posledních pět let. V roce 2020, kdy pandemie nemoci covid-19 přiměla lidi zůstat doma, Netflix získal více než 36 milionů předplatitelů a vykázal vysoký zisk. Firma má nyní po celém světě 222 milionů předplatitelů.

V posledních letech se však na trhu prosazují další služby podporované konkurenty jako Walt Disney a Apple. Do streamování videa se snaží proniknout i televize, které tak chtějí získat diváky a část rozpočtů domácností. Růst konkurence je také jedním z důvodů, proč se Netflix loni rozhodl expandovat do videoher.