Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Dojemný pohřeb Dušana Kleina obrazem: Uslzená Adamovská a zdrcený Vaculík

Poslední rozloučení s Dušanem Kleinem.
Zdroj: Herminapress, koláž eXtra
+ Dalších 13 fotografií
Poslední rozloučení

V pražských Strašnicích proběhlo v pátek 21. ledna od 11 hodin poslední rozloučení s režisérem Dušanem Kleinem, který je tvůrcem legendární série o Básnících. Pohřbu se kromě fanoušků a blízkých zúčastnily také známé osobnosti jako Zlata Adamovská, Jaroslav Satoranský, Lukáš Vaculík nebo Jaroslav Uhlíř. Hlavní hrdinové Básníků však dát sbohem nepřišli.

Oblíbený režisér Dušan Klein zemřel 9. ledna ve věku 82 let. Původně se měl uskutečnit pouze pohřeb v úzkém rodinném kruhu, ale nakonec se v pátek 21. ledna konalo ve strašnickém krematoriu i oficiální rozloučení s přáteli, kolegy a veřejností. 

Přišlo mnoho osobností

Součástí smutečního obřadu bylo vystoupení Kleinova studenta, režiséra Jiřího Stracha. „Někdy je osud neuvěřitelný a hořce úsměvný. Věřte nebo ne, dnes je to přesně 30 let, kdy jsem osobně poznal Dušana Kleina. Svůj život nepromarnil a užil si každou vteřinu, kterou mu přidělili,” řekl Jiří Strach. Krátkými ukázkami připomněli účastníci Kleinovu tvorbu a promítli vzpomínky různých osobností. Hudební doprovod zajistil osobně Petr Malásek. 

S legendárním hercem se přišli naposledy rozloučit například herečka Zlata Adamovská (62),která neudržela slzy, dostavili se i skladatel Jaroslav Uhlíř (76), herci Jaroslav Satoranský (82), Miroslav Donutil (70), Lukáš Vaculík (59), Miroslav Táborský (62) nebo generální ředitel České televize Per Dvořák (57).

Režisér i pedagog

Klein na pražské FAMU vystudoval obor filmové režie a v letech 1975 až 1991 byl režisérem Filmového studia Barrandov. Mezi jeho další úspěšné snímky patřilo filmové zpracování novely Bohumila Hrabala Andělské oči. Televizní tvorbě se věnoval hlavně v 90. letech, natočil mimo jiné seriály Strážce duší, Manželské tonutí či Cukrárna. Klein pracoval i na seriálu Ulice. Přesto pro něj byla klíčová filmová tvorba.

Režisér Klein, který též jako pedagog působil na FAMU, měl s manželkou Silverou dva syny. V posledních letech měl velké zdravotní potíže.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy