Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ovládnou čínské elektromobily svět? Řítí se vpřed a lámou rekordy, ale něco jim překáží

Li Auto, jedno z předních jmen čínské elektromobility. Na rozdíl od BYD, NIO, Tesly aj. se zaměřuje se na výrobu hybridů. První model začala prodávat v létě 2019. Foto: Wirestock, Adobe Stock
Li Auto, jedno z předních jmen čínské elektromobility. Na rozdíl od BYD, NIO, Tesly aj. se zaměřuje se na výrobu hybridů. První model začala prodávat v létě 2019. Foto: Wirestock, Adobe Stock

Čína loni vyvezla za hranice třikrát víc elektromobilů než předloni, o prodejích v Číně samotné ani nemluvě – ty zlomily rekord. A výroba slaví triumf jako jedno z vůbec nejdynamičtějších technologických odvětví: rozjetý rychlovlak, který strhl už i tak velké ryby jako Xiaomi a Huawei. Jenže na trati jsou i překážky. A ceny letí vzhůru.

Na obrázku z tiskové zprávy vypadá spíš jako roztomilá hračka anebo postava ze známého animovaného filmu Auta. A tak trochu jako z filmu je i představa, že jdete po ulici nebo čekáte na přechodu pro chodce a najednou kolem vás projede něco takového. Ale možná není daleko doba, kdy ten pohled bude úplně normální.

V tomto konkrétním případě půjde o pohled na auto, které naložené zbožím dokáže spěchat za zákazníkem rychlostí až 72 kilometrů v hodině. Za volantem nikdo, protože volant úplně chybí, stejně jako sedadla; místo nich jsou uvnitř dva velké úložné prostory na tašky s nákupem.

Foto: BYD/Nuro

Přední sklo může být černé, protože skrze něj nikdo nepotřebuje vidět na silnici: o důkladné sledování veškerého dění kolem se místo řidiče stará systém sestavený z kamer, radarů a lidarů (laserových skenerů, klíčové technologie autonomních vozidel). A bezpečnou jízdu mají zajistit také venkovní airbagy, kterými bude vůz vybaven pro případ srážky.

Kdo staví svůj sen

Autorem technologie je startup Nuro, šest let staré byznysové dítě dvou inženýrů z Kalifornie, kteří se rozvojem autonomních vozidel dříve zabývali v jednom z vývojářských týmů společnosti Google.

Kvůli výrobě svého chytrého auta „třetí generace“ však teď spojili síly s jiným technologickým obrem – a to se společností BYD, největším čínským jménem dneška

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Automobily

Čína

Doprava

Ekologie

Klimatická krize

TOP

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější