Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Konflikt na Ukrajine: Briti a Česi poskytnú ďalšie zbrane, Španielsko sa pripája k flotile NATO

Vojaci na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojaci na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

LONDÝN/PRAHA/MADRID - Svetové médiá predpovedali, že Rusko by malo napadnúť Ukrajinu začiatkom roku 2022. Jednotky ruskej armády sa však naďalej nachádzajú v pohraničí s Ukrajinou. Členské štáty NATO vyjadrujú podporu Ukrajine a do oblasti posielajú ďalšie zbrane na posilnenie obranyschopnosti. Obe strany tak v tichosti zbroja a pripravujú sa na prípadný otvorený konflikt.

Česká republika je pripravená pomôcť Ukrajine s výzbrojou a vojenskou technikou. Informovala o tom ministerka obrany ČR Jana Černochová. "Česká republika je historicky, politicky aj v rámci spolupráce na strane Ukrajiny. AK Ukrajina potrebuje pomoc, urobíme všetko, čo je v našich silách," povedala ministerka obrany. V českej vláde však panuje nezhoda. "Nemôžem hovoriť za ostatných ministrov, ale som v kontakte s ministrom zahraničných vecí Janom Lipawským a naše názory na pomoc Ukrajine sa zhodujú," dodala. 

ONLINE Konflikt na Ukrajine: Rusko sa dostáva do sporu s NATO, Biden varoval Putina pred inváziou

Šesť českých vojakov odcestuje koncom februára alebo začiatkom marca na Ukrajinu na spoločné cvičenie Silver Sabre 2022, ktoré sa koná v súlade s NATO pre rozvoj Ozbrojených síl Ukrajiny, informuje portál Militarnyj. USA už schválili pobaltským štátom povolenie na dodávku amerických zbraní Ukrajine. Estónsko má v úmysle poskytnúť Ukrajine protitankové zbrane, rakety Javelin a fínske 122-milimetrové húfnice. 

NATO sa posilňuje aj na mori 

Španielske námorné plavidlá sa pripájajú k námorným silám NATO v Stredozemnom a Čiernom mori. Krajina reaguje na napätie spôsobené hromadením ruských jednotiek na hraniciach s Ukrajinou, uvádza El Correo. Madrid zvažuje aj vyslanie svojich jednotiek do Bulharska. "Rusko nemôže prikázať žiadnej krajine, čo má robiť, preto bude NATO brániť suverenitu každého štátu, ktorý môže alebo chce vstúpiť do aliancie," povedala španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. Španielsko podľa nej preferuje čisto diplomatické riešenie sporu. 

Nové zbrane pre Ukrajinu 

Londýn je otvorený poskytnúť Ukrajine ešte viac zbraní na boj proti možnej ruskej invázii. Oznámil to britský minister obrany Ben Wallace, uvádza Reuters. Spojené kráľovstvo by mohlo poskytnúť až 2000 balistických rakiet. "Osem rokov pomáhame Ukrajine budovať obranné kapacity a túto pomoc sme sa rozhodli zvýšiť na pozadí ruskej agresie. Británia podporuje svojich spojencov," povedal Wallace.

Konflikt na Ukrajine: Briti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Británia už začala Ukrajine dodávať protitankové zbrane, aby sa mohla brániť pred potenciálnou ruskou inváziou. Ide o ľahkú protitankovú zbraň novej generácie (NLAW), ktorá dokáže zničiť tank na vzdialenosť 800 metrov a preraziť pancier hrubší ako 500 mm.

 

 

 

Viac o téme: PodporaUkrajinaZbranePohraničieKonflikt NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu