Hlavní obsah

Na podání přiznání k dani z nemovitých věcí už zbývá jen pár dní

Pokud jste se v loňském roce stali majiteli nemovitosti, případně jste na té stávající provedli nějakou úpravu, např. přistavěli u domu patro či třeba odprodali část pozemku, musíte nejpozději do konce ledna podat přiznání k dani z nemovitých věcí.

Foto: Profimedia.cz

Přiznání k dani z nemovitých věcí můžete jednoduše vyplnit elektronicky prostřednictvím aplikace EPO, dostanete se k ní přes portál MOJE daně.

Článek

V loňském roce byl zájem o nemovitosti enormní, mnoho nových majitelů tak počátkem roku čeká daňová povinnost související právě s pořízením nemovitosti. Do 31. ledna 2022 musí podat přiznání k dani z nemovitých věcí (do roku 2014 daň z nemovitostí), samotná daň pro letošní rok je pak splatná do konce května.

Kdo musí podat přiznání

„Přiznání k dani z nemovitých věcí mají letos povinnost podat lidé, kteří v průběhu roku 2021 nabyli do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku,“ upozornila Veronika Hegrová z portálu hyponamiru.cz.

Přiznání k dani z nemovitých věcí je třeba podat do 31. ledna 2022, samotná daň pro letošní rok je splatná do konce května

Pro účely daně z nemovitých věcí není přitom rozhodující, jestli jste nemovitost koupili, dostali darem či ji zdědili.

Přiznání i při přístavbě

Povinnost podat daňové přiznání se vztahuje i na majitele nemovitostí, kteří ji sice nabyli ještě před rokem 2021, ale v loňském roce provedli například přístavbu, nástavbu nebo stavbu částečně zbourali, přičemž na základě těchto úprav došlo ke změně druhu nebo výměry zastavěné plochy zdanitelné stavby či jednotky. Tyto skutečnosti se totiž promítají do výše daně.

Nejrychleji mizí byty před rekonstrukcí

Finance

Povinnost podat daňové přiznání mají také lidé, kteří v loňském roce začali bydlet ve stavbě ještě před jejím dokončením nebo dokončili stavbu, a vznikl tak nový předmět daně z nemovitých věcí.

Kdo přiznání podat nemusí

Pokud jste podali přiznání k dani z nemovitých věcí již dříve (tedy na začátku loňského roku či v letech předchozích) a současně se u vás nezměnily žádné skutečnosti rozhodné pro stanovení daně, přiznání vyplňovat a podávat nemusíte.

„Pokud jste tedy nabyli nemovitost například před pěti lety, finanční úřad vás bude sám informovat o daňové povinnosti. Může vám buď zaslat poštou předvyplněnou složenku na úhradu vyměřené daně z nemovitosti, nebo zaslat informace k platbě daně do datové či e-mailové schránky,“ uvedla Hegrová.

Byty na pronájem se skupují v hotovosti

Finance

Daňové přiznání se nepodává ani v případě, kdy obec změní výši koeficientu daně z nemovitosti nebo dojde ke změně průměrné ceny pozemku. Správce daně tyto změny automaticky sám zohlední při výpočtu daně na aktuální rok.

Přiznání je čtyřstránkové

Přiznání k dani z nemovitých věcí, které budete muset vyplnit, má čtyři strany. Na první stránce uvedete základní údaje, jako je jméno, adresa, rodné číslo či příslušné územní pracoviště finančního úřadu. Druhá strana souvisí s daní z pozemků. Na třetí straně se uvádějí konkrétní údaje k dani ze staveb a jednotek, zejména výměra podlahové plochy a příslušné koeficienty pro výpočet daně, které můžete vyhledat na daňovém portálu Finanční správy. Na čtvrté straně daňového přiznání se vypočte výsledná daňová povinnost, uvedete datum a také svůj podpis.

Na konečnou částku daně z nemovitých věcí má vliv rozloha pozemků či velikost bytu a zároveň i koeficient podle velikosti obce a místní koeficient.

Kde lze formulář získat

Přiznání k dani z nemovitých věcí můžete jednoduše vyplnit elektronicky prostřednictvím aplikace EPO, dostanete se k ní přes portál MOJE daně. Výhodou je, že tato aplikace obsahuje veškeré číselníky potřebné pro vyplnění daňového přiznání.

Banky nabízejí zaručený digitální podpis dokumentů

Finance

„Pokud si s něčím při vyplňování daňového přiznání nebudete vědět rady, využijte průvodce formulářem. Vyplněný tiskopis můžete odeslat příslušnému finančnímu úřadu datovou zprávou,“ doplnila Hegrová. Na stránce MOJE daně můžete rovněž využít Online finanční úřad, prostřednictvím kterého lze přistupovat do daňové informační schránky+.

Formulář daňového přiznání můžete pochopitelně vyplnit i ručně. Získáte ho buď na vašem místně příslušném finančním úřadě, nebo si ho můžete stáhnout z internetových stránek Finanční správy ČR. Vyplněný formulář poté doručte osobně nebo poštou na podatelnu finančního úřadu, v jehož obvodu působnosti je vaše nemovitost.

Pokuta za zpožděné podání

Pokud se s podáním přiznání k dani z nemovitých věcí opozdíte a nedodržíte daný termín 31. ledna 2022, úřady vám budou tolerovat ještě pět pracovních dní, aniž by vám vyměřily pokutu.

Pokuta činí 0,05 procenta z vypočtené daně, a to za každý den prodlení. Pokuty nižší než 1000 korun se však nepředepisují.

Na zaplacení daně je čas do konce května

V případě, že daň z nemovitosti bude maximálně pět tisíc korun, platíte ji naráz, a to nejpozději do 31. května 2021.

Pokud bude vyšší než pět tisíc korun, můžete (ale nemusíte) ji zaplatit ve dvou splátkách, první do konce května a druhou do konce listopadu.

Vyměřenou daň je možné zaplatit složenkou, bankovním převodem nebo prostřednictvím služby SIPO.

Reklama

Výběr článků

Načítám