Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kyjev: Na ukrajinské území v noci vnikly desítky ruských tanků a raketometů

Svět

  15:11aktualizováno  15:23
KYJEV - Padesátka ruských tanků, 40 raketometů Grad, Uragan a Smerč a stejný počet obrněných vozidel přejely v noci na čtvrtek přes rusko-ukrajinské hranice k povstalcům v Luhanské oblasti. Uvedl to mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. V téže době se v Minsku konal čtyřstranný summit věnovaný řešení krize na východě Ukrajiny.

Ruští vojáci na obrněných vozidlech (ilustrační fotografie). foto: Reuters

Jednání v běloruské metropoli skončilo ve čtvrtek dopoledne uzavřením nové dohody o dalším příměří, které má vstoupit v platnost v noci ze soboty na neděli. Mezitím ale potyčky pokračují a obě strany hlásí další mrtvé.

DOHODA Z MINSKU:

„Nepřítel nepřestává posilovat své jednotky v nejnebezpečnějších úsecích, zejména na severovýchodě Luhanské oblasti a u (strategického města) Debalceve,“ řekl mluvčí s tím, že se tak děje navzdory ruskému ujišťování, že na Ukrajině nejsou ani ruské zbraně, ani ruští vojáci.

Dva ukrajinští vojáci padli během uplynulých 24 hodin na východě země v bojích s proruskými separatisty. Vzájemné ostřelování znepřátelených stran si podle místních úřadů vyžádalo také životy nejméně 14 civilistů.

„Ukrajina v důsledku bojů a ostřelování ztratila dva muže, dalších 21 bylo zraněno,“ uvedl armádní mluvčí Vladyslav Selezňov.

V hlavní povstalecké baště, Doněcku mezitím podle místních úřadů při ostřelování zahynulo sedm civilistů a 14 utrpělo zranění. Mezi oběťmi je například chodec, kterého ve středu večer zabil dělostřelecký granát při zásahu místní nemocnice. V samé nemocnici však nikdo nezahynul, upřesnila povstalecká mluvčí Juliana Bedilová.

Děly zničená autobusová zastávka v Doněcku.
Ozbrojený separatista v ulicích ostřelovaného Doněcka.
Porošenko během minulé noci navštívil východoukrajinský Kramatorsk, kde si o...
Angela Merkelová a Barack Obama jednají v Bílém domě o ukrajinské krizi.

Palba z děl a raketometů podle zpravodaje agentury AFP neutichala po celou noc.

Ve městě Avdijivka, ležícím asi 20 kilometrů severně od Doněcka, naopak podle ukrajinského ministerstva vnitra v palbě povstaleckých děl zahynuli tři lidé. Dalších pět civilistů vyvázlo se zraněním.

Další čtyři civilisté byli zabiti v sousední Luhanské oblasti, oznámil místní gubernátor Hennadij Moskal, loajální vůči Kyjevu. Dodal, že zranění utrpěli i dva ukrajinští policisté.

Konflikt si od dubna vyžádal více než 5300 mrtvých.¨

RUSKÉ MANÉVRY

Ruská raketová vojska ve čtvrtek zahájila rozsáhlé vojenské cvičení ve 12 regionech, od Tverské oblasti na západě Ruska až po Irkutskou oblast na Sibiři. Manévrů se podle ministerstva obrany účastní více než 30 pluků vyzbrojených strategickými raketami, ať na mobilních podvozcích nebo v pozemních silech.

Podle agentury Interfax jde o nejrozsáhlejší cvičení ruských strategických raketových vojsk za poslední roky.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské rakety vypadají jak ohňostroje. Jenže zabíjejí, říká ukrajinský voják

Podle mluvčího raketových vojsk jednotky plní úkoly, jako je dosažení vyšší bojové pohotovosti, přesuny či nacvičování obrany před útoky diverzantů a před údery přesných zbraní protivníka.

Ministerstvo neupřesnilo, dokdy cvičení potrvá.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...