Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Filmy a seriály

Odhalené nitro filmového kritika i ztráta kontroly před kamerou. Největší síla se skrývá v emocích, říká režisér filmu Síla

Dokumentární film Síla (2021). Režie: Martin Mareček. | foto: ARTCAMFILMS

Premium Rozhovor
Nejdiskutovanější film posledního jihlavského festivalu je nyní v kinech. Snímek Síla zachycuje pět obtížných let v životě Kamila Fily, známého filmového kritika i veřejného zastánce genderové rovnosti. Empatický portrét vnitřního konfliktu natočil Martin Mareček (* 1974), držitel Cen české filmové kritiky a Českých lvů za dokumenty Dálava a Pod sluncem tma.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Snímek vyšel z nápadu Kamila Fily, který chtěl původně podniknout experiment ve stylu filmu Super Size Me a vyzkoušet na sobě účinky steroidů. Proč vás tento námět zaujal?
Látka prošla několika fázemi. Producent Zdeněk Holý se s Kamilem Filou (na snímku vpravo) bavili nejdřív o populárně naučném seriálu, který se měl věnovat limitům lidského těla a do toho zahrnuli i používání steroidů. 

Arcipadouchem vlastního filmu. Nešťastný Kamil Fila v dokumentu bere steroidy a stalkuje expřítelkyni

Později Kamil dospěl k názoru, že je složité někoho přesvědčit, aby takový transformační pokus prováděl před kamerou, a nabídl se, že se tím experimentátorem stane on. Když už měl napsaný námět i manifest toho pokusu, Zdeněk Holý mi zavolal, abych si to přečetl. Ta nebezpečná cesta s experimentem na vlastním těle mě vyplašila i fascinovala zároveň.

Kamila jsem osobně neznal, nevěděl jsem, že má tak intenzivní vztah k posilování. Když jsme se sešli, viděl jsem před sebou člověka, který nejenže touží po zvláštní proměně, ale má k tomu výkladový arzenál. Dokázal rozebrat různá úskalí toho experimentu ze zdravotního, psychologického i filozofického hlediska. Navíc jde o kritika, který vyrůstal na filmech o akčních hrdinech. Zaujal mě ten kontext, ale od začátku jsem o tom přemýšlel spíš niterně než vnějškově.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: