Na pohřeb Lopraise přišly stovky lidí. Legendu Dakaru vyprovodily i dvě Tatry, se kterými závodil

Stovky lidí se ve Frenštátě pod Radhoštěm během soboty loučily s Karlem Lopraisem. Zesnulou legendu Rallye Dakar vyprovodily i dva speciály Tatry, se kterými závodil. Šestinásobný vítěz kategorie kamionů zemřel koncem loňského roku ve věku 72 let.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Frenštát pod Radhoštěm (Aktualizováno: 15:51 22. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S Karlem Lopraisem se na zasněžený městský hřbitov přišly rozloučit davy lidí. Z velkoplošných obrazovek před smuteční síní zněly jeho oblíbené písničky.

Na parkovišti stály tatrovky - auta, kterými Karel Loprais na Rallye Dakar vítězil a získal přezdívku Monsieur Dakar. Lidé se také podepisovali do kondolenčních knih.

Od 11.00 byla smuteční síň přístupná jen pro rodinu a pozvané hosty. Mezi nimi byla řada lidí spojených s dakarským závodem či se sportem obecně. Dorazili například Lopraisovi navigátoři Tomáš Tomeček či Josef Kalina.

Stovky lidí se ve Frenštátě pod Radhoštěm loučily s Karlem Lopraisem | Foto: Andrea Čánová | Zdroj: Český rozhlas

Od 13.00 se mohli lidé s legendárním závodníkem rozloučit také na náměstí Míru ve Frenštátě, kde pořadatelé vystavili auta, se kterými Loprais jezdil. Účastnilo se jej asi 500 lidí.

Na místě byl vůz, se kterým Loprais čtyřikrát Dakar vyhrál a nyní je v pražském technickém muzeu. „Přivezli jsme i tatru, se kterou Karel Loprais závodil třikrát. Obsadil s ní druhé, třetí a čtvrté místo,“ řekl majitel vozu Milan Horka, který se synem v Dobříči provozuje soukromé muzeum značky Tatra.

Zemřel šestinásobný dakarský vítěz Karel Loprais, legendě českého motorsportu bylo 72 let

Číst článek

S Lopraisem se osobně znal. Vůz od něj koupil v době, kdy byl během dakarské rallye v roce 1996 utopený v řece. „Byl rozebraný na součástky. Dali jsme jej dohromady. V roce 2016 jsme pak s ním a s Karlem Lopraisem vyrazili opět do Dakaru. Bylo to vlastně naposledy, kdy tam byl. Jednalo se o historickou jízdu k 30. výročí pravidelné účasti Tatry na maratonské rallye Paříž - Dakar,“ vysvětlil Horka.

Loprais byl jedním z nejúspěšnějších závodníků Rallye Dakar. Má na kontě 11 medailových umístění z 19 startů na slavné soutěži, vedle šesti vítězství byl čtyřikrát druhý a jednou třetí.

Všechny triumfy, poslední v roce 2001, vybojoval za volantem kamionu Tatra, s jinou značkou v závodě nestartoval. Naposledy se na Dakaru představil v roce 2006.

V roce 2000 Autoklub ČR vyhlásil Lopraise spolu s motocyklovou legendou Františkem Šťastným závodníkem století, Loprais také třikrát získal Zlatý volant v kategorii rallye a v roce 2007 obdržel stejné ocenění za celoživotní přínos motoristickému sportu. Před čtyřmi lety převzal od prezidenta republiky Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Andrea Brtníková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme