Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Jana Brejchová nesmí vidět své děti: Tereza Brodská o zdravotním stavu maminky

Jana Brejchová a Tereza Brodská na snímku z roku 1999.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 9 fotografií
IZOLACE

Covidová lapálie způsobuje rodinám spoustu smutku. Mezi ty, kteří kvůli karanténě, zákazům návštěv a podobným opatřením nemohou vídat své blízké, patří i legendární herečka Jana Brejchová (82). „Chápu, jaká je situace, ale samozřejmě bych ji chtěla vidět,“ řekla eXtra.cz dcera Tereza Brodská (53). Dárky tak mohla mamince nechat jen na vrátnici léčebny dlouhodobě nemocných.

Jana Brejchová: Narozeniny o samotě

Smutné je, že i když se personál podobných zařízení snaží chránit své klienty před možnou nákazou covidem, zároveň jim vlastně velmi ubližuje totální ztrátou sociálního kontaktu s jejich nejdražšími.

V podobné situaci je nyní herečka Jana Brejchová, která 20. ledna 2022 oslavila 82. narozeniny.

„Sama jsem slyšela příběhy těch, kteří se kvůli těm zákazům neměli příležitost rozloučit se svými blízkými. Vím, že by se to asi nějak dalo zařídit, abychom se viděly, že existují soudní rozhodnutí a podobně, ale mně se něco takového příčí dělat vůči lidem, kteří se o maminku skvěle starají,“ řekla eXtra.cz Tereza Brodská.

Povyk kvůli ředění

„Mamince jsme přivezli aspoň zásobu jejích oblíbených čokolád Milka a Coca-Coly, na vrátnici to někdo převzal a donesl jí to. Oboje miluje. A zrovna Milka musí být jen ta nejobyčejnější. Když jsem jí koupila jinou, byla roztomilá v tom, jak to okamžitě poznala a vyčetla mi to. A i ty coly miluje. Mohla by oběma firmám dělat už pomalu reklamu,“ usmívá se herečka.

„Říkali jsme si, jestli kvůli tomu nebude už toho cukru příliš, ale všechny výsledky krve i tak dopadají skvěle. Tak co by si ve svém věku a situaci nedopřála? Navíc když jí na oddělení zkusili colu aspoň zředit, dala hlasitě najevo, že tohle tedy opravdu ne,“ říká dcera na adresu milované maminky.

Potíže s pamětí

Jana Brejchová trpí ztrátou dlouhodobé i krátkodobé paměti. Své děti poznává, i když jsou někdy situace, kdy je úplně jinde.

„Jsou dny, kdy je na tom skvěle, jindy je zase ve svém světě,“ je smířená Tereza, které se dotklo, když jí někdo z novinářů dal do úst, že její maminka je „ležák“.

„To je nedůstojné a nevěřím, že bych někdy něco takového vyslovila. Je to prostě pacientka, která je odkázaná na lůžko,“ ohrazuje se.

Bohužel v kontaktu s maminkou jí nepomůže ani moderní technika. „Že by si s námi popovídala aspoň na dálku přes videohovor? Maminka bohužel tyhle vymoženosti neovládá,“ dodala pro eXtra.cz Tereza Brodská.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy