Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európski politici, ktorí vraj idú Putinovi po vôli: Zoznam rozhodne nie je krátky a sú v ňom viaceré zvučné mená!

Podľa nemeckého Bildu sú aj tieto zvučné politické mená na výplatnej paske Kremľa. Zobraziť galériu (8)
Podľa nemeckého Bildu sú aj tieto zvučné politické mená na výplatnej paske Kremľa. (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, TASR/AP Photo/Max Nash, Laszlo Balogh, Thibault Camus)

VARŠAVA/MOSKVA - Situácia na východe sa čoraz viac dramatizuje a verejnosť stále častejšie hovorí o otázke hroziaceho vojenského konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Šéf Kremľa Vladimir Putin medzičasom zostavil voči západu balík požiadaviek, na ktoré Európa napriek všetkým nadávkam podľa všetkého nenašla ráznu a jednomyseľnú odpoveď. V prípade Nemecka sa uvažuje o tom, či je za tým ruský plyn, no nitky môžu viesť aj ďalej. Putin sa podľa niektorých tvrdení už dlhodobo venuje stratégii kupovania vplyvu v EÚ cez zvučných politikov.

archívne video

Ruská armáda na hraniciach s Ukrajinou (Zdroj: Profimedia.sk)

S týmto tvrdením a možnosťou, že si Rusko takto "zaručuje" vplyv v Európe prišiel známy nemecký, bulvárny denník Bild. Na výplatne páske ruského Kremľa majú byť pritom viaceré zvučné mená, niektoré aj z radov EÚ, ktoré tam však už dnes nepôsobia, alebo sú v ich krajinách vnímaní kontroverzne.

Kupovanie vplyvu v nádejí priblížiť Európu k Rusku?

Bild tiež tvrdí, že Putin o tomto vplyve vie a opakovane vyjadrili nádej, že ich vplyv by mohol priblížiť Rusko k Európe, no jeho hodnoty sa nikdy nenaplnili.

Európski politici, ktorí vraj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Dávne priateľstvo s Gerhardom Schröderom

Noviny tiež tvrdia, že o priateľstve Putina a bývalého sociálnodemokratického šéfa nemeckej vlády Gerharda Schrödera (78) sa vie už dlho. Ten nazval kedysi Putina dokonca "nepoškvrneným demokratom“.

Nepresvedčilo ho ani dianie v Donbase, anexia Krymu či účasť Rusov pri zostrelení osobného letu MH17 nad Ukrajinou v roku 2014 kde zomrelo 298 ľudí.

Gerhard Schröder a Vladimir
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Francúzsky expremiér Fillon

Spomína sa aj francúzsky expremiér Francois Fillon (67), ktorý šéfoval vláde v rokoch 2007 až 2012. V júni 2020 bol však odsúdený na päť rokov väzenia (z toho na tri podmienečne) za spreneveru milióna eur zo štátnych prostriedkov. Verdikt nie je právoplatný, pretože Fillon sa odvolal.

Od polovice roku 2021 je členom dozornej rady ruskej štátnej spoločnosti Sarubenschneft a v decembri bol dokonca vymenovaný do dozornej rady petrochemickej skupiny Sibur. Bild však nespomína, koľko Fillon u Rusov zarába.

Francois Fillon
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Zvláštne trio z Rakúska

Bild poukazuje aj na to, ako si Putin v Rakúsku "získal" troch vplyvných politikov. Ide o trio Christian Kern, Wolfgang Schüssel a Karin Kneisslová. Kern bol pred nástupom do vlády šéfom rakúskych železníc. Kern sa už v roku 2017 vyslovil proti sankciám voči Rusku. Možný súvis hľadajú aj v skutočnosti, že sedí v predstavenstve ruského prevádzkovateľa železničnej siete RŻD.

Na ruské spojenie nadväzuje podľa Bildu aj jeho predchodca Wolfgang Schüssel. Toho si vraj najprv najal ruský mobilný operátor MTS a potom ropná spoločnosť Lukoil.

Christian Kern a Wolfgang Schüssel
Zobraziť galériu (8)
Christian Kern a Wolfgang Schüssel  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, Ronald Zak)

Tancovačka na svadbe

Svoju náklonnosť Putinovi však vôbec neskrýva bývalá ministerka zahraničia Rakúska Karin Kneissl, ktorá sa s ním v roku 2018 dokonca ukázala na jej svadbe, kde bol ruský prezident hosťom.

Európski politici, ktorí vraj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Salvini je už aj u nás známe meno

V tomto zozname nechýba ani kontroverzne vnímaný Talian Matteo Salvini. Je šéfom Ligy severu, pravicového zoskupenia, ktoré od roku 2017 úzko spolupracuje s promutinistickou stranou Jednotné Rusko. Salvini je tiež politikom, ktorého často spomína aj predseda slovenského parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár.

Matteo Salvini
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Roberto Monaldo/LaPresse)

Salvini bol talianskym ministrom vnútra a naďalej je horlivým zástancom Putina. Po ruskej anexii Krymu sa snažil neuvaliť na Kremeľ žiadne sankcie EÚ.

Kontakt má vraj aj vo Fínsku

V dobrých vzťahoch s Putinom sa spomína aj fínsky expremiér Paavo Lipponen. Politik oznámil prijatie ponuky na funkciu poradcu konzorcia Nord Stream (v ktorom má väčšinu akcií Gazprom). Fíni sú podľa Bildu z Lipponenovho postoja pobúrení. Najmä preto, že je podozrivý aj zo špionáže a spolupráce s východonemeckou Stasi.

Európski politici, ktorí vraj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Max Nash)

Viac o téme: PoliticiVýplatná listinaVladimír PutinEurópaKremeľKupovanie politikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu