Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Oblíbená dětská klasika se vrací. Srneček Bambi vychází v detailních ilustracích

Kniha Bambi aneb Příběh z lesů. foto: Šarlota Šudrychová, Lidovky.cz

PRAHA - Psal se rok 1923, když poprvé vyšel příběh Bambi, život v lese. Bambiho dobrodružství se později zařadilo mezi animovanou klasiku Walta Disneye a oslovilo miliony dětí po celém světě. Na motivy původního příběhu nyní vychází plně ilustrovaná kniha Bambi aneb Příběh z lesů, kterou zpracoval francouzský ilustrátor Philippe Jalbert.
  5:00

„Disneyho interpretace je velmi dětinská, zatímco Saltenův text je všechno, jen ne naivní. Ukazuje nám povahu a probuzení Bambiho k životu v příběhu, který je stejně krásný jako drsný, a dokonce násilný. 

Chlapec, krtek, liška a kůň. Vychází novodobý Malý princ

Proto jsem chtěl vytvořit vlastní verzi příběhu Felixe Saltena a rozhodl jsem se pro tento polorealistický grafický přístup, abych vzdal poctu příběhu plnému života, přírody, násilí a hrůzy,” uvádí Jalbert. 

Leckdy syrový, přesto dětem stále přístupný text, doplňují celostránkové ilustrace. Ty Jalbert vytvořil pomocí uhlu a grafitu s digitálním kolorováním. Na několika Jalbertových ilustracích je zajímavé zejména použití výrazné červené barvy.

Kniha Bambi aneb Příběh z lesů.

„Oči má ještě zavřené. Maminka ho olizuje. Pečlivě, kousek po kousku mu čistí tělíčko. Před chvílí vyklouzl z jejího teplého bříška a je mu zima. Celý se chvěje. Máma srna mu olíže obličej a očista je hotová. Když konečně otevře oči, maminka se na něj vlídně podívá a řekne: ,Ahoj, Bambi.‘” Těmito slovy začíná kniha Bambi aneb Příběh z lesů.

Kniha Bambi aneb Příběh z lesů.

Na čtenáře od tří let čeká 48 stran plných dobrodružství, nástrah i nebezpečení. „Provází ho ale také štěstí, a tak se Bambi v pořádku dožije dospělosti a čeká ho to nejkrásnější období jeho života,” uvádí nakladatelství Pikola, které knihu vydalo.

Kniha je členěna do krátkých kapitol dle ročních období. Překladu se zhostila Lucie Šavlíková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!