Nehod na přejezdech loni přibylo, ubylo úmrtí. Řidiči nejčastěji nerespektují červená světla

Svítí-li na železničním přejezdu výstražná světla, nesmí na něj nikdo vjet. Přesto se část řidičů chová jinak. Drážní inspekce eviduje za loňský rok 160 nehod na přejezdech, což je o 14 víc než rok předtím. Správa železnic křížení silnic s kolejemi postupně lépe zabezpečuje, ani to ale někdy nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do vraku ve velmi malé rychlosti naráží posouvaný vagón a ještě více jej demoluje.

Drážní inspekce eviduje za loňský rok 160 nehod na přejezdech (ilustrační foto z cvičení hasičů) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Správa železnic ve varovném videu upozorňuje, že i na přejezdu bez závor se musí řidiči bezpodmínečně řídit světelnou signalizací. Přejezdů s vyšším zabezpečením sice přibývá, i na nich ale nakonec záleží na chování řidičů. Kvůli srážce s vlakem zemřelo loni na přejezdu 28 lidí, rok předtím 39.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nehod na přejezdech loni přibylo, ubylo úmrtí. Téma pro Vojtěcha Tomáška

„V roce 2021 evidovala Drážní inspekce celkem 160 střetnutí na železničních přejezdech. Nejvíce usmrcených při střetnutích na železničních přejezdech jsme evidovali v měsíci březnu, kdy na železničních přejezdech zemřelo celkem sedm osob,“ upřesnil pro Radiožurnál Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce.

Nižší počet usmrcených a zraněných si Správa železnic vysvětluje právě lepším zabezpečením přejezdů. Třeba na silnicích první třídy už nejsou žádné bez signalizace. Poslední na trati z Čáslavi do Třemošnice železničáři zmodernizovali loni. A přejezdů jen s výstražnými kříži ubývá i na dalších místech.

Bez strojvedoucího, jen s kamerami a senzory. Experti v Česku zkouší autonomní vlak

Číst článek

„Takových ubylo v rámci loňských stavebních akcí šest desítek. Celkem 38 přejezdů na síti Správy železnic bylo pro vyšší bezpečnost osazeno světelnou a zvukovou signalizací. Řada dalších prošla významnou obnovou technologické, případně stavební části,“ říká mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Za modernizace přejezdů loni správa zaplatila téměř dvě miliardy korun, rok předtím to bylo zhruba o půl miliardy méně. Opravy má naplánované i letos. „Objem dostupných financí se ale bude odvíjet od rozpočtu Správy železnic závislého na podobě schváleného státního rozpočtu,“ doplnila Friebová.

A na co před železničním přejezdem pamatovat? Vjet na něj řidiči mohou pouze v případě, že nesvítí červená výstražná světla, i tak se ale musí rozhlédnout a ověřit si, že budou mít z přejezdu kam odjet. Třeba že těsně za ním nestojí kolona. A pokud zůstanou stát mezi sklopenými závorami, dřeva se dají zvednout nebo prorazit.

Vojtěch Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme