Zacha se v NHL trefil po deseti zápasech. Skóroval i Pastrňák, rozhodl o výhře nad Winnipegem

Český hokejový útočník Pavel Zacha gólem a nahrávkou pomohl New Jersey k výhře 7:4 nad Carolinou. V dresu poražených Hurricanes jednou asistoval Martin Nečas. V sobotním programu NHL bodoval také David Pastrňák, jenž vstřelil vítěznou branku Bostonu při výhře 3:2 nad Winnipegem.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Zacha slaví vstřelenou branku se svými spoluhráči

Pavel Zacha slaví vstřelenou branku se svými spoluhráči | Foto: Tom Horak | Zdroj: Reuters

Ve třech duelech se představili čeští brankáři a dva z nich pomohli svým týmům k zisku plného počtu bodů.

Petr Mrázek sedmadvaceti zásahy dovedl Toronto k vítězství 3:1 na ledě NY Islanders a Vítek Vaněček kryl dvacet pokusů při výhře Washingtonu nad Ottawou 3:2 v prodloužení.

Nedařilo se naopak Karlu Vejmelkovi, jenž po šesti inkasovaných brankách z dvaceti střel v úvodu třetí části střídal. Jeho Arizona podlehla NY Rangers 3:7.

Voráček a Hronek bodovali, na vítězství to ale nestačilo. Prohrál Columbus i Detroit

Číst článek

Carolina do utkání proti New Jersey vstoupila lépe a po šesti minutách vedla 2:0. Devils, i díky Zachovým dvěma bodům, dokázali stav otočit a vyhráli 7:4.

Český útočník protrhl svou pětizápasovou sérii bez bodu ve 32. minutě, kdy rozjel akci, na jejímž konci byl Andreas Johnsson. Sedmadvacetiletý Švéd vstřelil gól na 4:3 a poprvé poslal domácí do vedení.

„Smazali jsme dvoubrankové manko a ukázali jsme charakter. Pokud budeme v takových výkonech pokračovat, budeme vyhrávat i nadále,“ řekl kapitán Devils Nico Hischier.

„Od stavu 0:2 jsme byli lepším týmem,“ doplnil trenér Devils Lindy Ruff.

V 54. minutě přidal Zacha k asistenci také gól. Do odkryté branky dorazil střelu Dawsona Mercera a ukončil deset zápasů trvající gólový půst. I přes dlouhé čekání je brněnský rodák s deseti brankami čtvrtým nejlepším českým střelcem v soutěži.

Skóroval i Pastrňák

Druhým nejlepším kanonýrem mezi českými hokejisty je Pastrňák, jenž proti Winnipegu skóroval podevatenácté v ročníku a rozhodl o výhře Bruins 3:2.

Ve dvanáctém lednovém zápase dal už jedenáctý gól a byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.

„Začalo mu to tam padat. Střely jako ta dnešní by před Vánoci nejspíše gólem neskončily, nyní ale protrhl smůlu a trefuje se i ze složitých pozic. Pasta potvrzuje, že když střelci naskočí na vlnu, rozvážou se jim ruce a začnou si v zakončení víc věřit. Všechno se pak spojí dohromady a může z toho být takhle povedený měsíc,“ chválil Pastrňáka trenér Bruce Cassidy.

Boston i díky Pastrňákovi vyhrál desátý z posledních dvanácti zápasů a potvrdil svou pozici v první osmičce Východní konference.

Mrázek na ledě NY Islanders odchytal zatím nejlepší zápas v dresu Toronta. Brankář, jemuž vstup do nového angažmá zkomplikovalo zranění třísel, v pátém zápase v sezoně podržel Maple Leafs 27 zásahy a byl jedním ze strůjců výhry 3:1.

Více než polovinu zákroků musel devětadvacetiletý Čech předvést ve třetím dějství, kdy ho „Ostrované“ zasypali patnácti střeleckými pokusy.

„Třetí třetina nám z hlediska kontroly hry nevyšla podle představ. Nedokázali jsme dominovat tak, jako v prvních dvou a soupeř nás zatlačil do obranného pásma. Kluci v defenzivě ale předvedli zodpovědný výkon, který podpořil vynikající Petr v brance,“ pochválil Mrázka trenér Maple Leafs Sheldon Keefe.

Čeští brankáři se v NHL stali hlavními hvězdami zápasu. Francouz si připsal čisté konto

Číst článek

Na zápas proti Rangers nebude v dobrém vzpomínat Karel Vejmelka. Inkasoval šest gólů z dvaceti střel a po dvaačtyřiceti minutách střídal. Dvě branky dali rodákovi z Třebíče Jacob Trouba a Chriss Kreider.

Ten po Vejmelkově vystřídání přidal ještě jednu trefu a díky hattricku se posunul do čela pořadí střelců NHL. S 29 zásahy se o první místo dělí s Alexandrem Ovečkinem.

Ruský kanonýr se proti Ottawě prosadil dvakrát a pomohl Capitals k výhře 3:2 v prodloužení. Ovečkin vstřelil již 759. gól ve své zámořské kariéře a v historické tabulce střelců NHL se přiblížil třetímu Jaromíru Jágrovi na rozdíl pouhých sedmi branek.

Kompletní výsledky NHL

Colorado - Montreal 3:2 po prodl., Nashville - Detroit 4:1, Washington - Ottawa 3:2 po prodl., Buffalo - Philadelphia 6:3, NY Islanders - Toronto 1:3, New Jersey - Carolina 7:4, NY Rangers - Arizona 7:3, Boston - Winnipeg 3:2, Minnesota - Chicago 4:3 po prodl., San Jose - Tampa Bay 1:7, Edmonton - Calgary 5:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme