Hlavní obsah

Ukrajinci na útěku? Polsko je ve střehu

Napadne-li Rusko Ukrajinu, je třeba počítat s tím, že agrese bude mít značný vliv i na Polsko, řekl portálu wp.pl Maciej Duszczyk, šéf Výzkumného centra migrace Varšavské univerzity.

Foto: Andriy Dubchak, ČTK/AP

Ukrajinský voják v zákopu

Článek

„Podle jednoho ze scénářů, pokud by Rusko obsadilo i Kyjev, je třeba očekávat, že na polské území dorazí statisíce uprchlíků z Ukrajiny, kteří opustí svou vlast v obavě o život. V případě, že se tak stane, bude třeba vyhlásit výjimečný stav se všemi právními důsledky. Protože Polsko si s obří vlnou migrantů samo neporadí, bude nutně potřebovat pomoc i ze strany Evropské unie. Část uprchlíků bude muset být umístěna v jiných zemích,“ míní Duszczyk.

Řekl dále, že v blízkosti hranic s Ukrajinou budou muset být vybudovány dočasné uprchlické tábory. Potřebná bude také důsledná příprava na kontrolu migrantů přijíždějících do Polska. Přestože většina z nich budou s velkou pravděpodobností lidé v nouzi, je třeba počítat s tím, že se mezi nimi objeví i ruští provokatéři.

Příprava na statisíce běženců je základ

„Polsko by mělo už teď začít vést rozhovory s Frontexem, UNHCR a dalšími mezinárodními organizacemi o pomoci, aby v případě, že Rusko skutečně Ukrajinu napadne a uprchlíci se dají do pohybu, bylo možné zabránit chaosu na hranicích,“ zdůraznil.

Válka je nevyhnutelná, jsme připraveni, hlásají ukrajinští vojáci z fronty

Evropa

Potřebné je podle něj také, aby státní moc různých stupňů a úrovní měla konkrétně na hodiny rozepsané úkoly, aby se v předstihu určilo, kde budou ubytovávat migranty, které školy bude možné urychleně změnit na uprchlické tábory.

Musejí být připraveny scénáře pro případ, že do Polska dorazí 50, 200 či 500 tisíc uprchlíků nebo milion i více, upozornil Dusz­czyk.

Reklama

Výběr článků

Načítám