Hlavní obsah

Ledecká si vylepšila maximum v sezoně v superobřím slalomu

Aktualizováno

Ester Ledecká odjede na olympijské hry do Pekingu po svém nejlepším víkendu ve Světovém poháru v alpském lyžování v probíhající zimě. Po třetím místě v sobotním sjezdu dnes v Cortině d'Ampezzo dosáhla osmou příčkou maxima v sezoně i v superobřím slalomu. Zvítězila domácí Italka Elena Curtoniová, její krajanka Sofia Goggiaová po těžkém pádu závod nedokončila.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Ester Ledecká v akci.

Článek

Pro Ledeckou to byl dnes nejspíše poslední start před olympiádou. Příští týden by neměla závodit na SP v Garmisch-Partenkirchenu. "Na to ještě nedokážu úplně odpovědět. Zatím to vypadá, že možná pojedeme spíš na snowboard, ale uvidíme, jak se to vyvine," řekla Ledecká k nejbližšímu programu v nahrávce pro média. "Každopádně se moc těším do Číny a budu dělat, co budu moct, abych se na to připravila, jak na lyžích, tak na snowboardu," dodala závodnice, která bude v Pekingu hlavní favoritkou a obhájkyní zlata v paralelním obřím slalomu na snowboardu a poté se pokusí navázat na senzační zlato ze super-G či zaútočit na medaili ve sjezdu.

"Mám velkou radost. Každá desítka je velký úspěch a mám radost, že se mi to povedlo takhle zajet. S výkonem jsem docela spokojená, bylo tam pár chyb, které bude do příště třeba opravit, ale byla to výzva s jedničkou, takže jsem ráda, že jsem to takhle zvládla," řekla Ledecká.

Úřadující olympijská vítězka v super-G Ledecká vyrazila s číslem jedna na trať, kterou stavěl její trenér Franz Gamper. Ledecká jela riskantně, rychle, ale ztratila ve střední části a málem se po cílovém skoku nevešla do poslední branky. "Je to trošku nevýhoda jedničky, nevěděla jsem, jak to tam vynese, a vyneslo to daleko víc, než jsem očekávala. Trošku jsem se lekla, ale jsem ráda, že jsem situaci zvládla," řekla. Po dopadu projela cílem v času 1:21,59 minuty.

V čele ale dlouho nevydržela, hned s dvojkou byla o sedm setin rychlejší Francouzka Tessa Worleyová a vzápětí s trojkou i Tamara Tipplerová z Rakouska. Poté už předčila Ledeckou jen pětice soupeřek, a tak se udržela poosmé v kariéře v super-G v desítce.

"Franz postavil skvělou trať, moc mě to bavilo a užila jsem si to. Bylo to zajímavé a jsem ráda, že to takhle dobře postavil. Nebyla jednoduchá, to bylo vidět u všech holek," komentovala Ledecká Gamperem vytyčené branky, mezi kterými se nedostalo do cíle 22 z 57 sjezdařek.

Mezi nimi ani vítězka sjezdu Goggiaová. Jela rychle, ale za polovinou trati se jí rozjely lyže a spadla. Chvilku se držela za levé koleno, ale nazula lyže a do cíle sjela sama. Dlouho byla na vyšetření ve stanu pod sjezdovkou, pak pomalu odešla podpírána na další diagnostiku.

"Hrozně mě mrzí, co se stalo Sofii. Doufám, že bude v pohodě a brzo se postaví na start. Budu držet pěsti. Snažila jsem se nabídnout svého fyzioterapeuta v cílovém prostoru, ale měla tam svůj obrovský tým, takže se na ni vrhli. Doufám, že bude v pohodě," řekla Ledecká.

Goggiaovou zastoupila její krajanka Curtoniová a připsala si první výhru v superobřím slalomu v seriálu SP v kariéře a druhou celkově. O devět setin unikla premiérová výhra v poháru Tipplerové, na třetí místo vystoupila Švýcarka Michelle Gisinová.

Druhá česká reprezentantka Tereza Nová měla číslo 57, ale do závodu neodstartovala.

SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo (Itálie):
Ženy - super-G:
1. Curtoniová (It.) 1:20,98
2. Tipplerová (Rak.) -0,09
3. Gisinová (Švýc.) -0,24
4. Brignoneová (It.) -0,32
5. C. Suterová (Švýc.) -0,44
6. Worleyová (Fr.) -0,54
7. Mowinckelová (Nor.) -0,59
8. Ledecká (ČR) -0,61
9. Robinsonová (N. Zél.) -0,62
10. Puchnerová (Rak.) -0,66.
Průběžné pořadí super-G (po 6 z 9 závodů):
1. Brignoneová 377
2. Curtoniová 348
3. Goggiaová (It.) 332
4. Gutová-Behramiová (Švýc.) 226
5. Shiffrinová (USA) 220
6. Mowinckelová 208,
...21. Ledecká 81.
Průběžné pořadí SP (po 24 z 37 závodů):
1. Shiffrinová 981
2. Vlhová (SR) 929
3. Goggiaová 769
4. Brignoneová 609
5. Hectorová (Švéd.) 582
6. Siebenhoferová (Rak.) 533,
...24. Ledecká 204,
48. Dubovská (ČR) 108.

Reklama

Související témata: