Ministerstvo chce, aby se lidé po pozitivním PCR nemuseli 30 dní testovat

Lidé, kteří měli pozitivní PCR test na covid-19, by se nemuseli 30 dnů od jeho provedení testovat. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví, ve středu o návrhu bude jednat vláda. Změna by mohla platit od pondělí 31. ledna. Informaci Deníku N v neděli potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování na covid v nemocnici Bulovka

Lidé, kteří měli pozitivní PCR test na covid-19, by se nemuseli 30 dnů od jeho provedení testovat (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jakob řekl, že ministerstvo toto opatření navrhuje vzhledem k šíření varianty omikron. „Chystáme tento materiál na středeční vládu. Mělo by to platit od 31. ledna,“ řekl Jakob. Třicetidenní lhůta by se podle něj počítala od data provedení PCR testu.

Od tohoto týdne se dvakrát týdně testuje v zaměstnání a jednou týdně ve školách. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény.

Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Deník N upozornil, že v posledních týdnech, kdy jsou izolace a karantény zkrácené na pět dní, se stávalo, že se například děti vrátily z izolace zpět do školy, ale podle PCR testu byly stále pozitivní. Do karantény pak spadly celé rodiny a další kontakty.

Petr Jadrný, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme