Co vám (ne)uteklo: Z Ruska mizí kapitál, levné škodovky míří do Afriky, hypoteční peklo začíná..

Video placeholde
Za 18,5 milionu korun je na prodej barokní zámek (1 450 m²) ve Vyklanticích s pozemkem o výměře 14 685 m². Majitel ho podle inzerátu koupil po revoluci jako ruinu a průběžně ho rekonstruoval.
Za 18,5 milionu korun je na prodej barokní zámek (1 450 m²) ve Vyklanticích s pozemkem o výměře 14 685 m². Majitel ho podle inzerátu koupil po revoluci jako ruinu a průběžně ho rekonstruoval.
Za 18,5 milionu korun je na prodej barokní zámek (1 450 m²) ve Vyklanticích s pozemkem o výměře 14 685 m². Majitel ho podle inzerátu koupil po revoluci jako ruinu a průběžně ho rekonstruoval.
Za 18,5 milionu korun je na prodej barokní zámek (1 450 m²) ve Vyklanticích s pozemkem o výměře 14 685 m². Majitel ho podle inzerátu koupil po revoluci jako ruinu a průběžně ho rekonstruoval.
Za 18,5 milionu korun je na prodej barokní zámek (1 450 m²) ve Vyklanticích s pozemkem o výměře 14 685 m². Majitel ho podle inzerátu koupil po revoluci jako ruinu a průběžně ho rekonstruoval.
37
Fotogalerie

Investiční skupina Miton investuje desítky milionů do kryptoprojektů, IKEA zvyšuje ceny, Rusko straší investory. Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysut? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

IKEA zdraží a rozjede on-line secondhand nábytku

Také českou divizi švédského nábytkářského gigantu IKEA významně oslabuje pandemie. V uplynulém finančním roce, jenž skončil loni 31. srpna, zaznamenala meziroční propad tržeb o 7,5 procenta na 9,7 miliardy korun. Navzdory tomu chystá výrazné změny, které už letos pocítí zákazník: zdražování, e-shop s použitým nábytkem, expanzi do regionů a budování první flotily elektromobilů.

Stát hned tak peníze od ČNB neuvidí. Napřed musíme uhradit ztráty, říká guvernér Rusnok

Úlohou devizových rezerv České národní banky není placení výdajů státu, a to ani financování specifických projektů typu penzijní reformy. V pořadu deníku E15 Očima guvernéra to řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Vymezil se tak mimo jiné proti některým nápadům, podle nichž by měla centrální banka agresivněji investovat své rezervy, aby dosahovala vyšších výnosů a ty následně posílala do státního rozpočtu či je jinak poskytla k využití vládě.

Miton staví ekosystém pro bitcoin: investuje do burzy Coinmate a platební brány Confirmo

Česká investiční skupina Miton vloží vyšší desítky milionů korun do největší tuzemské kryptoměnové burzy Coinmate a platební brány Confirmo. Cílem je podle skupiny zpřístupnit bezpečné investování do kryptoměn co největšímu počtu lidí. Investice bude rozložena do několika fází. Kolik peněz z celkové sumy dostanou jednotlivé subjekty, ještě není stanoveno.

Nesnáze „předválečného“ Ruska. Ze země mizí kapitál a kolem Kremlu se utahuje smyčka

Zahraniční investory začíná pálit pod nohama ruská půda a zbavují se tamních investic. Moskevská burza se jen během prvních dvou lednových týdnů propadla až o šestnáct procent. Důvodem je hrozící konflikt s Ukrajinou a potenciální tvrdé sankce vůči Moskvě, které mohou investorům zmrazit jejich peníze.

Levnější škodovky do Afriky, elektromobily do Evropy

Tradičním automobilkám nastávají těžké časy. Čelí sílící konkurenci čínských výrobců elektromobilů, ale i  technologickým gigantům jako Google nebo Apple. „Auto jako produkt se bude extrémně měnit. Vznikne kolem něho ekosystém obchodních příležitostí. Budeme mít mnohem větší pole konkurentů vyrábějících elektromobily,“ řekl v pořadu Elita byznysu, který nově vychází na webu E15.cz, Martin Jahn. Ten má ve Škodě na starosti prodej a marketing a je jediným Čechem v představenstvu automobilky. Podle něj má Škodovka v plánu prodávat elektromobily především v Evropě. V Rusku, Africe či Indii pojede déle na vlně spalovacích motorů.

Udávání jako norma. Soud rozsekl spor Fortuny a Sazky, uznal další formu konkurenčního boje

Nejvyšší správní soud vydal rozsudek, který nakreslí nová pravidla vztahů v českém byznysu. Dal odpověď na to, jestli je fér, když po stížnosti konkurence dorazí do firmy přepadová kontrola z antimonopolního úřadu. Jde o kauzu sázkové společnosti Fortuna Game ze stáje investiční skupiny Penta, které vadil postup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. A Fortuna pohořela.

Z ruiny udělal luxusní sídlo. Letovický zámek je nyní na prodej

Za dva miliony korun koupil zchátralou ruinu a následně ji proměnil v nejlépe opravenou památku kraje. Bohumil Vavříček se však nyní rozhodl svou pýchu prodat. Na luxusní zámek v Letovicích si nový majitel bude muset připravit kolem 50 milionů korun. A podobných historických památek je v nabídce realitních kanceláří víc.

Na burzu se chystá první startup z portfolia ČEZ. Podíl českého investora tím vzroste nad miliardu

Tuzemský fond Inven Capital spadající do skupiny ČEZ bude mít s největší pravděpodobností do poloviny roku svůj první startup na burze. Na frankfurtský parket se chystá mnichovský výrobce chytrých termostatů Tado, který očekává, že se tím jeho valuace dostane na úroveň 450 milionů eur, v přepočtu přes 10 miliard korun. 

Český stavitel obřích přehrad loni rekordně vydělal. Na větší růst si ale počká

Energetická skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře čeká nejlepší výsledky od svého vzniku. Za první tři čtvrtletí energetický gigant vykázal hrubý zisk 152 milionů eur, v přepočtu 3,7 miliardy korun, čímž se vyrovnal úrovni zisku, kterou si management stanovil pro celý rok. Dosud skupina zaznamenala nejlepší výsledky v roce 2016, kdy vydělala 164 milionů eur, loni zisk dosáhl pouhých 108 milionů. Informace vyplývá ze zveřejněné čtvrtletní zprávy.

Křetínský a Tkáč opět na nákupech. V nizozemské poště PostNL již drží čtvrtinový podíl

Fond Vesa Equity Investment, který vlastní podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, posiluje pozici největšího akcionáře nizozemské poštovní a logistické společnosti PostNL. Podle posledního regulatorního hlášení dosahuje podíl fondu 25,02 procenta.

Miliardy za letouny L-39NG utratí Maďarsko či Ghana. Nakupovat chce letos i LOM Praha

Expanzi ve střední Evropě chystá Aero Vodochody a firma Omnipol s novými proudovými letouny L-39NG. Letos chtějí uzavřít kontrakty s Maďarskem, Slovenskem a se státním podnikem LOM Praha, který patří ministerstvu obrany. Pokročila také jednání s Ghanou.

Jak vydělat na Tesle? Český autoland bojuje o zakázky pro Muska. Pomůže i nová gigafactory

Elektromobily jsou hrozbou, ale i příležitostí. Za touto frází se skrývá mimo jiné těžký boj českých dodavatelských firem o prestižní zakázky pro americkou automobilku Tesla. Globální lídr trhu s elektromobily má již brzy oficiálně spustit výrobu e-vozů a baterií v nové gigafactory u Berlína. V továrně, která i díky geografické blízkosti českých hranic dává tuzemským dodavatelům slušnou šanci na nové zakázky.

Developer CTP si došel pro 17 miliard. Půjčil si čtyřikrát levněji než český stát

Developerská skupina CTP vrhla na trh obrovskou dluhopisovou emisi. Primárně zahraničním investorům prodala nizozemská matka tuzemského developera balík dluhopisů v objemu 700 milionů eur, tedy v přepočtu za více než 17 miliard korun. Zelené bondy poslouží primárně k rozvoji hlavního byznysu firmy i jako výhodnější alternativa financování k méně výhodným bankovním úvěrům. Skupina začala oproti bankovnímu financování více sázet na dluhopisy už dříve, kupci bondů totiž požadují podstatně nižší úroky než banky.

Hypoteční inspirace peklem. Sazby míří k extrémům z dob finanční krize

Tuzemské finanční domy oprášily své postupy z krizových časů. Alespoň pohledem úroků, které si účtují při vzájemných půjčkách mezi sebou. Sazby, které se v důsledku propisují do hypotečních ceníků domácích bank, v polovině ledna vystoupaly nejvýše od přelomu let 2008 a 2009. Hypoteční sazby jsou přitom oproti časům finanční krize stále podstatně níže. Je prý otázkou krátké doby, než se krizové časy podepíšou i na hypotečních úrocích.

Nový fond APS rychle vybral skoro půl miliardy. Sází na investice do problémových pohledávek

Investiční fond APS Credit Fund, který zhodnocuje peníze nákupem problémových pohledávek, má za sebou ostrý start. Během prvních dvou měsíců své existence do něj investoři z Česka a Slovenska vložili bezmála 500 milionů korun. Za fondem stojí finanční skupina APS podnikatele Martina Machoně.

Netflix spustil streamování před patnácti lety. Letos se ukáže, jak si doopravdy stojí

Nejpopulárnější streamovací platforma Netflix zahájila přenos filmů a seriálů na internetu právě před patnácti lety, tedy přesně po deseti letech od svého vlastního založení. Tehdejší rozhodnutí přesunout se od půjčování DVD ke streamování předznamenalo převratnou změnu v zábavním průmyslu.

Tchaj-wan hledá v Evropě partnery pro vývoj čipů. Zajímá ho Litva i české lasery

Mezi malou Litvou a asijským obrem Čínou zuří dva měsíce spor, který se z diplomacie přelévá do obchodu. V médiích se kupříkladu spekulovalo o tlaku Pekingu na velké firmy, aby ukončily spolupráci s pobaltskou zemí. Příčinou napětí je sbližování Vilniusu s Tchaj-wanem. Nejde přitom pouze o zřízení zastupitelského úřadu ostrova, ale také o vývoj strategického odvětví polovodičů a o další příležitosti. V tomto směru má šanci i Česká republika, Tchaj-wan se zajímá mimo jiné o laserové pracoviště ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy.

Nad Evropou létají tisíce letadel bez pasažérů. Aerolinky by jinak přišly o letištní sloty

V Evropě během letošní zimy vzlétnou tisíce „letadel duchů“, která nepřevážejí téměř žádné cestující. Může za to přetrvávající nízká poptávka po letecké dopravě způsobená pandemií koronaviru a také pravidlo Evropské komise. To aerolinkám nařizuje využít alespoň polovinu přidělených letištních slotů, tedy vzletových a přistávacích intervalů. V opačném případě by společnostem hrozilo, že o sloty přijdou. Některé z nich proto raději odstartují i s prázdným letadlem.