Hromadné žaloby i pokuty firmám jsou mimo hru. Vláda upřednostňuje jiné zákony

Jednání vlády nejen o covidové situaci: Premiér Petr Fiala (ODS) (19.1.2022)

Jednání vlády nejen o covidové situaci: Premiér Petr Fiala (ODS) (19.1.2022) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Poslanecká sněmovna
Ustavující schůze nové Sněmovny a dosluhující Babišova vláda (8.11.2021)
Ustavující schůze nové poslanecké sněmovny
4
Fotogalerie

Legislativní hity minulého volebního období, které by zasáhly velké i menší firmy, vyřadila vláda ze seznamu norem projednávaných Poslaneckou sněmovnou. Definitivně tak skončila v koši například obsáhlá předloha o hromadných žalobách zástupců spotřebitelů v jednom soudním řízení, kterou kritizovaly svazy zaměstnavatelů. Bez šance na přijetí je i novela krizového zákona, tedy postihy právnických osob za porušování protiepidemických opatření.

„Tyto dva zákony jsou špatné, návrh o hromadné žalobě neschválila ani bývalá vládní koalice. A zvyšovat chaos v covidových zákazech a omezeních určitě nebudeme,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda.

U spotřebitelských sporů nevylučuje přijetí jednoduché normy postavené na doporučeních Evropské unie. Těmi se přitom čeští autoři kontroverzních paragrafů příliš neřídili. „Důležité je zabránit advokátům a neziskovým organizacím v tom, aby měli ze zastupování skupin spotřebitelů příliš velký profit,“ dodal Benda.

Z dalších předloh bývalého kabinetu Andreje Babiše zmínil zákony o lobbingu a takzvaných whistleblowerech, oznamovatelích protiprávního jednání. Jde o transpoziční normy harmonizující české právo s právem EU. Zavedením pravidel pro lobbisty do roku 2026 navíc Brusel podmínil vyplacení 179 miliard korun Česku v rámci Národního plánu obnovy. „Návrhy jsou nekvalitní. I v těchto případech musí jít o minimalistické zákony,“ podotkl Benda.

Kabinet Petra Fialy má však pro letošek jiné priority. Tou hlavní je snížení schodku státního rozpočtu pod 300 miliard korun. Dále chce v tomto roce prosadit zrušení elektronické evidence tržeb, případně její ponechání na dobrovolné bázi, revizi stavebního zákona nebo úpravu slev na jízdném pro studenty a seniory, aby ze stávajících 75 procent klesly na polovinu.

Pro STAN a TOP 09 je také klíčová norma, která zavede korespondenční volbu pro české občany v zahraničí. Už napřesrok by mohly tímto alternativním způsobem platným v drtivé většině evropských zemí vybírat prezidenta republiky. Korespondenční hlasování by se týkalo i voleb do Poslanecké sněmovny.

Své plány mají rovněž občanští demokraté, kteří se opírají o druhý nejsilnější klub. Hodlají omezit podávání poslaneckých předloh. „Musíme vycházet z toho, že jsme vládní strana a naše návrhy nosí po dohodě koalice vláda. Nebudeme připouštět žádné partyzánštiny. To, co přinese kabinet, je úkolem vládních stran sněmovnou protlačit,“ uvedl Benda.

K poslaneckým normám se stavějí záporně i Piráti, kteří kladou důraz na novelu stavebního zákona, novou normu o dostupném bydlení nebo na ochranu spotřebitelů. „Výjimkou je novela zákona o střetu zájmů předložená formou poslaneckého návrhu, kterou už schválila vláda,“ řekl předseda pirátských poslanců klubu Jakub Michálek. Cílem podle něj je, aby platila vymahatelná pravidla pro všechny politiky a nebylo možné odklánět prostředky z veřejných zdrojů.

Mezi klíčové zákony Fialovy vlády z ekonomické oblasti patří zvýšení stropu pro povinnou registraci k DPH a zároveň limitu pro paušální daň na dva miliony korun nebo snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body. Jejich schválení však kabinet plánuje až na druhou polovinu funkčního období, aby platily od ledna 2024. V případě nižšího pojistného bude záležet na tom, zda se podaří konsolidovat veřejné finance. Uzákoněno má být rovněž zpřísnění rozpočtových pravidel.

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Plán vlády na letošní rok

– Snížení schodku státního rozpočtu pod 300 miliard korun

– Zrušení elektronické evidence tržeb, případně ponechání EET na dobrovolné bázi

– Změny stavebního zákona, které podle kabinetu zabrání kolapsu stavebního řízení

– Snížení 75procentních slev na jízdném pro studenty a seniory na 50 procent

– Zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí

– Novela zákona o střetu zájmů, která stanoví politikům vymahatelná pravidla

– Ústavní novela zákona pro rychlejší vysílání vojáků do zahraničí

– Zapojení Senátu do výběru členů rad veřejnoprávních médií

 

Normy vyřazené koalicí

– Zákon o hromadných žalobách, který vycházel z anglosaského právního modelu

– Pokutování právnických osob za porušování protiepidemických opatření

– Předloha o nulových sazbách DPH za dodávky elektřiny a plynu

Pramen: Rešerše E15