Z Holešovic na světová bojiště. Výrobce virtuálních brýlí míří ke stamilionovým tržbám

VRgineers produkují brýle pro virtuální a rozšířenou realitu a letecké simulátory.

VRgineers produkují brýle pro virtuální a rozšířenou realitu a letecké simulátory. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Zakladatel Marek Polčák s brýlemi na hlavě, vedle něj stojí šéf prodeje Roman Baláž.
Startup VRgineers absolvoval poslední investiční kolo loni v létě, kdy  vybral padesát milionů korun.
„Globální trh s výcvikem pilotů na simulátorech je šest miliard dolarů ročně, z čehož asi třicet procent připadá na vojsko a zbytek na civilní piloty. Když si z toho dokážeme vzít 20 až 30 procent, tak to bude velice slušné,” říká šéf prodeje Roman Baláž.
„Američané nekupují neamerické věci, pokud to není nejlepší produkt. To je jediný důvod proč nás vzali. Vidí přidanou hodnotu,” říká Marek Polčák.
Polčák se nedávno  vrátil z veletrhu CES, kde prezentoval nejnovější model brýlí XTAL 3.
10
Fotogalerie

Český startup Vrgineers prorazil s vlastním hardwarovým produktem na světové trhy. Z pražských Holešovic dodává brýle pro virtuální realitu a simulátory pro světové armády a velké korporace. „Američané nekupují neamerické věci, pokud to není nejlepší produkt. To je jediný důvod, proč nás vzali. Vidí přidanou hodnotu,“ říká o spolupráci s americkou armádou pro deník E15 šéf a zakladatel startupu Marek Polčák. 

Naučit se létat v nejmodernějších stíhačkách není úplně bezpečná záležitost, stejně jako ovládat padající helikoptéru, vůz formule 1 nebo záchranku v košických ulicích. Přesně tyto dovednosti je možné cvičit s produkty od Vrgineers. Český startup vyvíjí brýle pro virtuální a mixovanou realitu a letecké simulátory, které dokážou věrně kopírovat funkce a vlastnosti reálných strojů. 

„Největší smysl pro využití brýlí je, když se potřebujete dostat co nejblíže realitě. Finančně to dává smysl ve chvíli, kdy je provoz stroje drahý, anebo se jedná o rizikové případy,“ vysvětluje šéf startupu Polčák několik hodin po příletu ze Spojených států, kde na populárním veletrhu CES prezentoval nejnovější generaci brýlí XTAL 3.

„Jsou to první brýle tohoto typu na světě, které dodávají nezkreslený a širokoúhlý obraz. A to nejen ve virtuální, ale i v mixované realitě,“ popisuje klíčové parametry nového produktu. 

Oculus není konkurence

Brýle startupu Vrgineers na rozdíl od podobných produktů pro běžné zákazníky nemusejí tlačit konečnou cenu co nejníže, což se projevuje na kvalitě. „Normální brýle, které se prodávají, jako například Oculus od Facebooku, jsou primárně vyvíjené pro gaming. To znamená, že vývoj je omezen komponenty, které se dají použít. Oni si nemohou dovolit použít nejdražší součástky, protože koncový zákazník si kvůli hraní her nemůže koupit brýle za čtvrt milionu korun,“ říká Polčák.

Z toho důvodu zřejmě český startup nebude cílit na koncového zákazníka, brýle dodávají zejména armádám a soukromým leteckým společnostem, kde vidí velký prostor pro výdělky. „Například létání ve stíhačce F-35 stojí třicet až čtyřicet tisíc dolarů za hodinu. Pokud jsme schopni ušetřit alespoň jednu hodinu každému pilotovi měsíčně, tak se bavíme o násobné návratnosti,“ říká Polčák. 

„Globální trh s výcvikem pilotů na simulátorech je šest miliard dolarů ročně, z čehož zhruba třicet procent je vojsko a zbytek civilní piloti. Když si z toho dokážeme vzít 20 až 30 procent, bude to velice slušné,“ vysvětluje šéf prodeje Roman Baláž.

Sázka na výcvik pilotů se pomalu začíná vyplácet, každý rok se startupu daří zdvojnásobit příjmy, letos by podle plánu měl utržit kolem šesti milionů eur, téměř 130 milionů korun. Loňský rok by měla firma VRgineers zakončit s tržbami kolem dvou milionů eur. 

Brýle pro metaverzum i armádu

Technologie VRgineers využívají piloti americké i britské armády, v blízké době by se mohli dočkat i tuzemští vojáci. „Letectvo, námořnictvo i ostatní části americké armády dokážou být flexibilnější než komerční firma,“ popisuje Polčák. Ve Spojených státech se tak lze s armádou dohodnout během několika dnů, naopak v evropském prostředí podle zkušeností českého startupu trvá navázání spolupráce s armádou kolem tří let.

VRgineers příliš nenaskakují na trend metaverza, který rozpoutal Mark Zuckerberg, když označil vytvoření virtuálního světa za klíčovou prioritu Facebooku v dalších deseti letech. 

„Co se týká metaverza, máme podepsanou spolupráci se Somnium Space. S nimi vyvíjíme speciální brýle jen pro metaverzum. Je to speciální headset, kde hlavním cílem je metaverzum zážitek,“ popisuje Polčák spolupráci s českým tvůrcem virtuální reality, který je zároveň jedním z investorů do Vrgineers. I brýle pro Somnium Space ovšem budou dražší, než bývá obvyklé u konkurence, ale cena ještě nebyla stanovena.

Roboti z Boston Dynamics: Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci:

Video placeholde
Roboti z Boston Dynamics - Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci • Videohub

Za svou téměř pětiletou existenci firma Vrgineers nabrala od investorů kolem jednoho sta milionů korun, poslední investiční kolo se konalo loni, kdy do českého startupu vložili finance například další český startupista Josef Průša nebo herní vývojář Daniel Vávra. Spolu s nimi do VRgineers investovalo dalších patnáct podílníků.

„Už jsme blíže veřejně obchodovatelné firmě než startupu,“ směje se Polčák, který je dosud s podílem přes dvacet procent největším akcionářem, po něm následuje investiční fond Nation 1.