"Více než 80 tun zbraní k posílení obranyschopnosti Ukrajiny od našich přátel v USA! A to není konec," uvedl Reznikov na twitteru po příletu letounu s druhou zásilkou americké pomoci. Dodal, že náklad dorazil se spolehlivou ochranou psa. K příspěvku připojil dvě fotografie, na jedné z nich je zachycen kokršpaněl, který sedí na nákladu v letadle.

První zásilka americké vojenské pomoci o váze 90 tun dorazila na Ukrajinu v noci na sobotu.

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) se dnes vrátil do vlasti
Exprezident Porošenko se vrátil na Ukrajinu. Hrozí mu vězení za vlastizradu

Pomoc přišla jen několik dní poté, co ukrajinskou metropoli navštívil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten v Kyjevě mimo jiné uvedl, že Rusko může na Ukrajinu zaútočit v brzké době. Dodal nicméně, že pevně doufá, že ruský prezident Vladimir Putin bude spory kolem Ukrajiny řešit mírovou a diplomatickou cestou.

Odjezd rodin zaměstnanců

Spojené státy současně nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi. Americké ministerstvo zahraničí rovněž povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků z Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ministerstvo zdůraznilo, že americké velvyslanectví v Kyjevě zůstává nadále otevřené a že oznámení neznamená evakuaci. Tento krok byl zvažován již nějakou dobu a není známkou zeslabení americké podpory Ukrajiny, konstatovalo ministerstvo.

Podle Washingtonu by kvůli pokračující hrozbě ruské vojenské akce měli zvážit odchod všichni američtí občané pobývající na Ukrajině. "Bezpečnostní situace, zvlášť podél ukrajinských hranic, na Ruskem okupovaném Krymu a na Ruskem kontrolovaném východě Ukrajiny, je nepředvídatelná a může se rychle zhoršit," napsalo americké ministerstvo v prohlášení.

Generální sekretář NATO Jens Stoltenberg
Žádné kompromisy. NATO odmítlo ustoupit Rusku v otázce členství Ukrajiny

"Američtí občané na Ukrajině by si měli být vědomi toho, že ruská vojenská operace kdekoli na ukrajinském území by vážně ovlivnila schopnost amerického velvyslanectví poskytovat konzulární služby, včetně pomoci americkým občanům při odjezdu z Ukrajiny," varovalo ministerstvo.

Podle televize BBC začala zaměstnance svého zastupitelského úřadu v Kyjevě stahovat rovněž Británie, odejde jich asi polovina.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát aliance. Washington naopak trvá na politice otevřených dveří NATO.