Američtí občané mají opustit Ukrajinu, Lufthansa chce podíl v italských aerolinkách

Ukrajina se připravuje na vpád ruských vojáků.

Ukrajina se připravuje na vpád ruských vojáků. Zdroj: ČTK/AP, E15

Ukrajina se připravuje na možný vpád ruské armády, (23.01.2022).
Ukrajina se připravuje na možný vpád ruské armády, (23.01.2022).
Ruští vojáci zkouší palebnou techniku v Rostově na Donu. Na ukrajinskou hranici je to jen pár desítek kilometrů (22.1.2022)
Ruští vojáci zkouší palebnou techniku v Rostově na Donu. Na ukrajinskou hranici je to jen pár desítek kilometrů (22.1.2022)
Německo sklíží kritiku za postoj k Ukrajině. Šéfka diplomacie Annalena Baerbocková
9
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Spojené státy posílají z Ukrajiny rodiny diplomatů

Washington nařídil rodinným příslušníkům amerických diplomatů, aby opustili Ukrajinu. Odjet může i postradatelný personál zastupitelské mise a odchod by měli zvážit všichni američtí občané, kteří v zemi pobývají.

„Existují zprávy, že Rusko plánuje významnou vojenskou akci proti Ukrajině. Bezpečnostní podmínky, zvlášť kolem ukrajinské hranice, na Ruskem okupovaném Krymu a Ruskem kontrolovaném východě jsou nepředvídatelné a mohou se zhoršit každým okamžikem,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

List The New York Times uvedl, že prezident Joe Biden zvažuje rozmístění několika tisíc vojáků ve východní Evropě a Pobaltí a vyslání válečných lodí a letectva k východním spojencům z NATO. Ministr zahraničí Antony Blinken odmítl okamžité uvalení sankcí na Moskvu, jelikož by nyní podle něj byly kontraproduktivní a omezily by budoucí možné kroky Západu.

Berlín je pod tlakem, aby přitvrdil vůči Rusku

Nová německá vláda se dostala do svízelné situace, kdy ji část zemí kritizuje za příliš měkký přístup k Rusku a nedostatečnou podporu Ukrajiny. Šéf diplomacie v Kyjevě Dmytro Kuleba se rovněž ohradil proti jednání Berlína, podle něj by některé jeho komentáře a kroky mohly povzbudit ruského prezidenta Vladimira Putina ke spuštění invaze na Ukrajinu.

Rozruch vyvolaly například výroky viceadmirála Kaye-Achima Schönbacha, který mimo jiné uvedl, že Ukrajina již nikdy nezíská zpět poloostrov Krym a Putin si zaslouží úctu. Později se omluvil a rezignoval na funkci šéfa německého námořnictva. Napětí způsobuje i nechuť Němců poslat na Ukrajinu zbraně. Posun však minulý týden nastal v otázce zahrnutí plynovodu Nord Stream 2 na sankční seznam, podle kancléře Olafa Scholze je „na stole vše“.

Záležitost je tématem diskuzí i na domácí půdě. Týdeník Die Zeit poznamenal, že politika vládní SPD je zatížena nostalgií vůči Rusku. Několik desítek expertů v dopise, který magazín nedávno otiskl, vyzvalo vládu k větší rozhodnosti. „Německo sleduje počínání Kremlu kriticky, ale do značné míry nečinně už tři desetiletí. Nyní musí jednat,“ napsali.

Z trhů a burz

Lufthansa podle médií jedná o nákupu podílu v italských aerolinkách

Německá letecká společnost Lufthansa údajně jedná o nákupu čtyřicetiprocentního podílu v italských aerolinkách ITA, nástupnické společnosti přepravce Alitalia. O víkendu to uvedl italský deník Il Foglio, podle něhož by dohoda mohla být oznámena už tento týden. Kontrakt bude ještě muset schválit Evropská komise. V rámci dohody by se římské letiště Fiumicino mělo stát uzlem pro přímé lety do Afriky.

Podíl Číny na trhu s luxusním zbožím roste

Číňané loni doma utratili za luxusní zboží téměř 74 miliard dolarů, o 36 procent více než v roce 2020. Jde téměř o dvojnásobek útraty před pandemií, kdy mohli Číňané volně cestovat a nakupovat v zahraničí. Růst prodejů luxusního zboží tak rostl navzdory celkovým propadům maloobchodu po příchodu koronaviru. Nejvíce se dařilo koženému zboží.

Země se tak do roku 2025 stane největším trhem pro tento typ zboží, tvrdí CNBC s odkazem na poradenskou společnost Bain & Company. Nyní se na něm podílí z 21 procent. Za velkým nárůstem prodejů stojí zvyšování počtu duty free obchodů v zemi. Stěhují se tam například luxusní značky z Hongkongu.

Tweet dne

Jak by ukrajinsko-ruský konflikt mohl způsobit vážnou potravinovou krizi na Blízkém východě a v severní Africe vysvětleno na jedné mapě.

Odborník na Blízký východ a severní Afriku Michaël Tanchum z Rakouského ústavu pro evropskou a bezpečnostní politiku (AIES) ukazuje globální cesty dodávek pšenice.

Stane se dnes

  • V Itálii začíná volba prezidenta, hlasují zákonodárci a zástupci regionů.
  • Jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Bavit se budou mimo jiné o aktuálním napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.
  • Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se setká s ministry zahraničí Švédska a Finska.
  • Německý kancléř Olaf Scholz bude jednat s premiéry německých spolkových zemí o karanténních opatřeních.