Hlavní obsah

Abú Zabí se stalo terčem dalšího raketového útoku

Na emirát Abú Zabí, který se stal minulé pondělí terčem raketového útoku, byly v pondělí vypáleny další rakety. Ministerstvo obrany Spojených arabských emirátů oznámilo, že se obě rakety podařilo úspěšně sestřelit, takže nezpůsobily žádné škody a nikdo nebyl zraněn.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Satelitní záběr skladu ropné firmy ADNOC v Abú Zabí po vzdušném útoku. Vidět je stoupající kouř

Článek

Nad hlavním městem byly podle obyvatel vidět záblesky kolem 4:15.

Úřady podle serveru National potvrdily, že „útok si nevyžádal žádné oběti, když zbytky stíhaných a sestřelených balistických raket dopadly na různé oblasti emirátu“. Ministerstvo obrany emirátů podle agentury WAM dodalo, že rakety vypálili šíitští Húsiové.

Ministerstvo uvedlo, že „je připraveno se vypořádat s jakýmikoli hrozbami a podniká všechna nutná opatření, aby ochránila stát před útoky“.

Poději dodalo, že stroje F-16 zničily mobilní odpalovací zařízení v Džaufu nedaleko hlavního města Jemenu Saná, které kontrolují Húsíové.

Záběr z útoku F-16 emirátů na opalovací zařízení v Jemenu

Exploze cisteren u Abú Zabí si vyžádala tři mrtvé, k útoku se přihlásili Húsíové

Blízký a Střední východ

Útok naznačuje, že by Húsiové mohli mít rakety s delším doletem, než se původně odhadovalo. Útok z minulého pondělí kvůli velké vzdálenosti experti připisovali Íránu, který šíitské Húsíe podporuje.

Zneškodněna byla v pondělí ráno i balistická raketa mířící na saúdský Darán Džanab. Její trosky dopadly na průmyslovou zónu. Místní média zveřejnila záběry vyhořelých aut.

Odvetné údery mají desítky mrtvých

Po útoku z minulého pondělí, kdy byly zasaženy cisternové automobily u skladu ropy, přičemž zemřeli tři lidé, následovaly tvrdé odvetné údery Saúdy vedené arabské koalice na šíity v Jemenu.

Nálety byly nevybíravé. Byla při nich vyřazena internetová a mobilní síť v Jemenu, kde jsou nyní mnozí lidé bez spojení.

Nálety si jen do pátku minulého týdne vyžádaly 80 obětí, především v areálu vězení v Sa´adě, kterou při saúdském náletu zasáhla raketa. Podle organizace Save The Children zemřely při útoku i tři děti. U věznice se soustředily stovky lidí, kteří pátrají v troskách po příbuzných.

Jedním ze zraněných je Sultán Kahim, který má popálený obličej. „Seděl jsem s dalšími v naší cele a pak přiletělo letadlo a provedlo první úder. Poté následovaly další dva údery. Pak nic,“ řekl Al Džazíře s tím, že po třetí explozi upadl do bezvědomí.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres útok odsoudil a požaduje jeho vyšetření. Saúdská Arábie popřela, že by na věznici zaútočila, podle ní je na seznamu objektů, na které se nemá útočit.

Reklama

Výběr článků

Načítám