Hlavní obsah
Článek

Svět módy pláče. Ve věku třiasedmdesáti let zemřel designér Thierry Mugler. V neděli před půlnocí našeho času to oficiálně oznámil umělcův tým. Muglerův agent Jean-Baptiste Rougeot uvedl, že umělec zemřel přirozenou smrtí.

Mugler se v tvorbě proslavil svým výrazným stylem, širokými rameny, úzkým pasem, hlubokými výstřihy a inklinací k 40. a 50. letům. Jeho modely oblékaly hvězdy, jako je Lady Gaga (38), Rihanna (36), Sharon Stone (66) či David Bowie (†69) (jeho spojení se zpěvákem bylo tak silné, že oblékl na svatbu Bowieho manželku Iman).

Do futuristického brnění oblékl modelky v legendárním klipu George Michaela Too Funky. Je autorem mnoha scénických kostýmů včetně toho pro Beyoncé v roce 2019 nebo slavných „mokrých šatů“, které oblékla Kim Kardashian (43) na Met Gala. Široká veřejnost ho může znát jako autora parfémů Angel a Alien.

Thierry Mugler se narodil ve Štrasburku ve Francii v roce 1948. Od svých čtrnácti let byl tanečníkem slavného baletu Ballet du Rhin, byl také akrobatem a modelem. O módu se začal zajímat v 70. letech, kdy si v Paříži otevřel svůj první butik. „Nebyl jsem si vlastně úplně jistý, co chci dělat. Prací v módě jsem ale v Paříži vzlétl okamžitě, jakmile jsem ukázal své náčrty,“ vzpomínal v minulosti umělec na své začátky.

Reklama

Další články

Načítám