Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OMIKRON Lekár Kulkovský prišiel s varovaním: Problém s PCR testami! Pripraviť sa treba aj na takýto scenár

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Miroslav Miklas)

BRATISLAVA - Omikron nastaví zrkadlo našim limitom. Myslí si to lekár Milan Kulkovský, ktorý poukázal na komplikácie s PCR testami, ktorým čelíme už teraz. Už dnes je problém s pridelením termínu kvôli vysokému záujmu ľudí. To však nie je zďaleka jediné, na čo sa musíme pripraviť.

Ďalším limitujúcim faktorom je podľa Kulkovského čas do obdržania výsledku testu. "Bežnou praxou nasledujúcich dní, kedy narazíme na strop kapacít našich laboratórií, bude to, že niektorí občania obdržia pozitívny výsledok za 5-7 dní od začiatku ťažkostí," uviedol.

Koronavírus v Česku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, file)

Zarátaný je tu čas čakanie na termín testu a tiež už čakanie na samotný výsledok. Osobitnou kategóriou sú v tomto prípade samoplatcovia, kedy je možné termín aj rýchlosť obdržania výsledku zaplatiť.

Ide pritom ešte o optimistický scenár, je možné, že čakať sa bude aj dlhšie. Kulkovský doplnil, že problém spočíva v tom, že väčšina z nezaočkovaných bude v priebehu nasledujúceho mesiaca pozitívna a tiež im bude záležať na tom, aby mali koronavírus potvrdený PCR testom kvôli zaradeniu medzi prekonaných.

OMIKRON Lekár Kulkovský prišiel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

"Len pripomínam, že na získanie statusu ´prekonaný´ je potrebný PCR test. Má to aj ´pozitívnu´ stránku. Pravdepodobne nikdy nebudeme schopní vykonať toľko PCR testov, aby sme identifikovali cez 20-tisíc pozitívnych denne," upozornil.

Podľa štatistiky na Slovensku za sobotu pribudlo 7 608 ľudí s pozitívnym PCR testom, z nich viac ako 61 percent nebolo zaočkovaných. Čo sa týka antigénového testovania, pribudlo 566 pozitívnych, takmer 61 percent z nich nebolo zaočkovaných. Rezort zdravotníctva tiež informoval, že v tento deň bolo ukončených 20 681 RT-PCR vyšetrení a 8 248 antigénnych testov.

 

Viac o téme: KoronavírusPCR testyOmikronMiroslav Kulkovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu