Trpět budou samoživitelky i senioři. Čeká nás rekordní inflace, shodli se ekonomové

Lidé mohou s nízkým tarifem ušetřit.

Švihlíková se Stroukalem k vysoké inflaci

Ekonomové Dominik Stroukal a Ilona Švihlíková ve vysílání CNN Prima NEWS upozornili, že inflace, která podle odhadů ministerstva financí letos dosáhne průměrné výše 8,5 procenta, způsobí značné zdražování. To se podle nich dotkne zejména těch, kteří už před inflačním impulsem nebyli v lehké situaci.

„Zdražování dopadne na všechny. Kdo má polštář úspor, určitě ho už využívá. Nejvíce budou postiženy domácnosti, které už před inflačním impulsem nebyly v lehké situaci. Jsou to samoživitelky nebo osaměle žijící senioři,“ uvedla Švihlíková.

Další skupinou podle ní mohou být ti, kteří splácejí hypotéky a dotknou se jich vysoké úrokové sazby. „Kombinace hypoték a zdražení energií může zasáhnout i domácnosti s vyššími příjmy, což bychom možná neočekávali,“ vysvětlila ekonomka.

Podle Stroukala bude inflace vyšší, než se před několika týdny čekalo. „Během letošního roku budeme zažívat rekordní inflaci. Oproti trendu ještě před covidem se zdražování dotýká nejvíce automobilů, ropy a masa. U nás nejvíce cítíme stavebnictví, to se dotýká každého,“ uvedl.

Ministerstvo financí v nové lednové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 % z listopadových 4,1 %. Zároveň úřad čeká proti očekáváním z listopadu vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 8,5 %. V listopadu ještě ministerstvo počítalo s inflací 6,1 %.

„Meziroční inflace by se v prvním čtvrtletí 2022 měla pohybovat v blízkosti deseti procent a i ve zbývající části roku by měla zůstat zvýšená,“ uvedl resort. K inflaci by letos měl podle úřadu významně přispět nárůst cen elektřiny a zemního plynu.

Rekordní inflace je ve všech vyspělých zemích

Státy hledají řešení, co s vysokou inflací dělat. Česko se s negativním fenoménem snaží bojovat zvyšováním úrokových sazeb. „Můžete sáhnout do DPH, můj nápad by byl třeba posílit potravinovou soběstačnost,“ navrhla Švihlíková.

Podle ní bude poučné sledovat, jak reagují ostatní ekonomiky, protože tahy zahraničních centrálních bank jsou velmi opatrné a ke zvyšování úrokových sazeb jako u nás zatím nedochází. „I když jsme začali zvyšovat úrokové sazby, bude se zdražovat,“ doplnil Stroukal.

Tagy: