Hlavní obsah

NATO vysílá lodě a letadla do východní Evropy

Brusel
Aktualizováno

Severoatlantická aliance vysílá další vojenské lodě a bojová letadla k posílení obrany východní Evropy. NATO tím reaguje na aktivity Ruska v okolí Ukrajiny, vysvětlilo velení Aliance v Bruselu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko vysílá v rámci mise NATO fregatu do Černého mořeVideo: Reuters

 
Článek

„Spojenci NATO uvádějí své síly do pohotovosti a posílají další lodě a proudová bojová letadla k stávajícím silám NATO ve východní Evropě, posilují alianční odstrašování a obranu v souvislosti s tím, jak Rusko pokračuje v hromadění svých sil u Ukrajiny,” uvedla Aliance v prohlášení.

U hranic s Ukrajinou má Rusko podle západních zdrojů asi 100 tisíc vojáků s výzbrojí.

Rusové zvýšili aktivitu v Baltském moři, mají i vyloďovací čluny, hlásí Švédové

Evropa

Dánsko vysílá do Baltského moře fregatu a chystá se přesunout do Litvy čtyři stíhačky F-16, aby podpořily dlouhodobou misi NATO na ochranu vzdušného prostoru regionu.

Španělsko vysílá lodě a zvažuje také stíhací letouny do Bulharska, kam v dubnu zamíří i dva stroje F-35 od Nizozemska. Ochotu vyslat své jednotky do Rumunska pod společné vedení NATO vyjádřila Francie.

Válka na Ukrajině by měla fatální dopad na Afriku a Asii

Ekonomika

„NATO bude i nadále přijímat veškerá nezbytná opatření k ochraně a obraně všech spojenců, včetně posílení východní části Aliance. Vždy budeme reagovat na jakékoli zhoršení našeho bezpečnostního prostředí, a to i posílením naší kolektivní obrany,” uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko přemístilo stíhačky SU-35 na cvičení do Běloruska.Video: Reuters

NYT: Vojáky a techniku pošle i Biden

Informace o posílení armádních sil u východních hranic Severoatlantické aliance přichází jen několik hodin poté, co americký deník The New York Times s odvoláním na své zdroje uvedl, že prezident USA Joe Biden zvažuje, že vyšle do spojeneckých zemí sousedících s Ukrajinou tisíce vojáků.

Posílení americké vojenské přítomnosti v regionu by mohlo obnášet vyslání válečných lodí, letounů a až 5000 vojáků do Pobaltí a dalších zemí na východě Evropy. V případě, že by se bezpečnostní situace později výrazně zhoršila, mohla by se americká přítomnost v oblasti poměrně rychle až zdesetinásobit.

Rusko pořádá a plánuje další manévry až u Irska

V době vypjaté atmosféry okolo dění na Ukrajině pořádá Rusko rozsáhlá vojenská cvičení a další plánuje. V rámci aktuálního společného cvičení s běloruskou armádou vyslalo do Běloruska nejen tisíce svých vojáků, ale také stíhačky Suchoj Su-35.

Ke konci minulého týdne Moskva také oznámila, že ruské námořnictvo chystá řadu cvičení od Tichého oceánu po Atlantik. Rusko také informovalo Irsko, že chce uspořádat námořní manévry v mezinárodních vodách u irského pobřeží, řekl podle agentury Reuters irský ministr zahraničí Simon Coveney.

„Není v naší moci tomu zabránit, ale rozhodně jsem dal najevo ruskému velvyslanci v Irsku, že to není vítané. Teď není čas na zvyšování vojenské aktivity a napětí,” uvedl.

Krym je ztracen a Putin chce úctu, pravil admirál. A skončil

Evropa

Podle šéfa irské diplomacie se chystá Rusko uspořádat cvičení asi 240 kilometrů jihozápadně od irského pobřeží v takzvané výlučné ekonomické zóně Irska, kde má Dublin výhradní právo k využívání nerostných zdrojů, ačkoliv se nejedná o jeho teritoriální vody.

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, potažmo Ruskem a NATO, který je prozatím diplomatický, tak nadále eskaluje.

Foto: Profimedia.cz

Dánské bojové letouny F-16.

Reklama

Výběr článků

Načítám