Hokejová nominace na olympiádu zůstala beze změn, mezinárodní federace nově povolila šest náhradníků

Předběžná nominace hokejové reprezentace na olympijský turnaj v Pekingu se k pondělní uzávěrce, do kdy byly možné jakékoliv změny bez udání důvodů, nezmění. Potvrdil to tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Tým, jak si jej vybrali generální manažer Petr Nedvěd s hlavním koučem Filipem Pešánem, čítá celkem 25 jmen. Mužstvo ale nově mohou rozšířit o pět hráčů do pole a brankáře, kteří budou připraveni zaskočit v případě nákazy či zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:07 24. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté slaví gól

Hráči české hokejové reprezentace | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Pešán po původně oznámené nominaci ve čtvrtek 13. ledna zdůraznil, že nominace ještě není konečná, a vyslovil domněnku, že se bude - i s ohledem na současnou situaci ve světe - ještě „dramaticky měnit“.

Čínská olympijská bublina. Jak bude fungovat systém, který má ochránit účastníky před koronavirem?

Číst článek

Nakonec ale mužstvo zůstalo i přes potíže s koronavirem u řady hráčů z KHL, kteří už se zapojili do přípravy, ve stejném složení. Poslední volné místo, které zůstávalo dlouho volné, zaplnil v sobotu obránce David Musil z Třince.

Ve výběru figurují tři brankáři, osm obránců a 14 útočníků. Vedle nich sestavili Nedvěd s Pešánem také seznam se 30 náhradníky.

V pondělí Mezinárodní hokejová federace (IHF) povolila reprezentacím rozšířit tým o pět hráčů do pole a brankáře, kteří budou připraveni zaskočit v případě nákazy koronavirem v mužstvu či zranění. Informaci potvrdil manažer reprezentace Jan Černý.

„Informaci jsme dostali dnes odpoledne,“ řekl Černý s tím, že trenéři a generální manažer se budou nově vzniklou situaci zabývat.

Vedení hokejového svazu ji bude řešit i s představiteli Českého olympijského výboru. V Pekingu budou totiž dodatečně nominovaní hráči s týmem trénovat, nebudou ale ubytováni v olympijské vesnici.

„Musíme vše vyřešit a najít pro ně ubytování. A my teď nevíme, jaké jsou tam kapacity. Vedle toho budou muset hráči například projít celou (akreditační) procedurou. Může se tak stát, že se k nám v dějišti připojí až po pětidenní karanténě, abychom si byli jistí, že nebudou mít problém,“ uvedl Černý.

IIHF prakticky zavádí takzvaný „taxi squad“, který se používá v NHL. S týmem se v zámoří připravují hráči, kteří rozšíří soupisku a jsou připraveni nahradit hokejisty vyřazené kvůli koronaviru.

Tým začal přípravu

Dvanáctka reprezentantů z přerušené KHL má možnost se již od začátku minulého týdne připravovat na ledě O2 areny v Praze. V pondělí trénovala pětice obránců Lukáš Klok, Libor Šulák, Ronald Knot, David Sklenička a Jakub Jeřábek a útočníci Radan Lenc s Lukášem Sedlákem. Dalších pět reprezentantů je v karanténě.

„Konečně se ten počet hráčů na ledě rozrůstá, takže i opticky to vypadá lépe. Nemáme ještě obsazený post brankáře, jak už se ale stalo v takových situacích tradicí, tak zaskočil jeden z kustodů Petr Šulan,“ dodal mluvčí svazu Zdeněk Zikmund k výpomoci bývalého gólmana.

Nominace českého hokejového týmu na ZOH

Brankáři: Šimon Hrubec, Roman Will, Patrik Bartošák

Obránci: Roman Knot, David Sklenička, Lukáš Klok, Jakub Jeřábek, Vojtěch Mozík, Tomáš Kundrátek, David Musil

Útočníci: Roman Červenka, Jiří Smejkal, Vladimír Sobotka, Hynek Zohorna, Radan Lenc, Michal Řepík, Tomáš Hyka, Jan Kovář, Matěj Stránský, Lukáš Sedlák, David Krejčí, Michael Špaček, Michael Frolík, Tomáš Zohorna

Před OH čeká národní tým v neděli 6. února tréninkové utkání se Švédskem. Do turnaje vstoupí Češi ve středu 9. února zápasem proti Dánsku. O dva dny později se hokejisté v základní skupině B utkají se Švýcarskem a v sobotu 12. února nastoupí proti Rusku.

Základní skupiny skončí 13. února a po dnu volna budou v úterý 15. února následovat kvalifikační zápasy předkola play-off. Den poté přijde na řadu čtvrtfinále, do nějž postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší celek z druhých míst, doplní je lepší týmy z předkola. Nový olympijský vítěz bude znám v neděli 20. února.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme