Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Další ruská invaze na Ukrajinu nemusí být nevyhnutelná. Na Kreml by číhalo mnoho komplikací

Cvičení ruské armády u Voroněže poblíž ukrajinské hranice. Foto: ruské ministerstvo obrany, mil.ru
Cvičení ruské armády u Voroněže poblíž ukrajinské hranice. Foto: ruské ministerstvo obrany, mil.ru

Analýza: Rostoucí napětí u ukrajinské hranice z ruské strany není nové. Kreml tam posiluje vojenskou přítomnost opakovaně. Požadavky vůči Západu však vystupňoval nebývale do té míry, že se mluví o obavách z dalšího ruského útoku na Ukrajinu. Jak ale analyzuje expert Michal Lebduška, rozsáhlá invaze by pro vojensky silné Rusko nebyla takovou hračkou, jak se může zdát.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Stejně jako mnohokrát v minulosti na ukrajinsko-ruské hranici znovu vzrůstá napětí. Rusko zde opět začalo shromažďovat armádu a i v českých médiích zaznívají obavy z další ruské invaze na Ukrajinu.

Hojně citovaná byla v tomto kontextu například analýza amerického Center for Strategic and International Studies, která nabízí několik konkrétních scénářů invaze.

Jenže jak i tato analýza zdůrazňuje, existuje celá řada faktorů, které hrají proti Rusku a kvůli kterým by taková operace byla nesmírně riskantní a náročná.

Je totiž velmi pravděpodobné, že by se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější