Hlavní obsah

Chlapci, jste na radaru Kladivářů! Spolupráce mezi Spartou a West Hamem začíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řezničinu s Rostovem přečkali, pokopaní Krejčí mladší a Vitík už zase trénují. Opět je naopak zraněný brankář Nita, takže gólmany na soustředění ve španělské Marbelle doplnil mladý Kotek. Fotbalisté pražské Sparty mohou mít v přípravě na náročné jaro každopádně o jeden motivační prvek navíc. Letenští rozjíždějí avizovanou spolupráci s londýnským West Hamem. „Cesta našich hráčů do Premier League bude jednodušší,“ hází mužstvu rukavici generální ředitel František Čupr.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Spolupráce s West Hamem by měla být pro hráče Sparty lákavou motivací.

Článek

Když ne šok, tak rozhodně velký průlom. Miliardář Daniel Křetínský už není jen majitelem fotbalové Sparty Praha. Na podzim se stal také spoluvlastníkem West Hamu United. V londýnském klubu odkoupil se společností 1890s holdings 27 procent akcií. Spolu s kolegou Pavlem Horským se také stali členy představenstva WH Holdings Ltd.

Část fanoušků Sparty se obává, aby se letenský klub nestal pro Křetínského přívažkem.

„Sparta je a bude na prvním místě z hlediska fotbalového vnímání. West Ham je zajímavá investiční příležitost. Je to silný fotbalový klub v Premier League. Je to i velká prestižní věc z hlediska Sparty, nejen Daniela Křetínského a EPH," zdůrazňuje generální ředitel klubu František Čupr v podcastu Srdce ze železa, který s ním ve Španělsku připravil ředitel komunikace Ondřej Kasík.

„Když si vezmu kluby z Premier League, hodnota Liverpoolu před 10 lety byla zhruba 300 milionů liber. Po úspěšném období se pohybuje kolem 3 miliard liber. To je desetinásobek ceny před deseti lety. Věřím, že West Ham může udělat podobný úspěch. Hraje špičku Premier League a dokazuje, že je jeden z nejlepších klubů na světě," poukazuje letenský ředitel.

UEFA určuje mantinely spolupráce

To je všechno pěkné, brblají fanoušci pesimističtějšího ražení. Co z toho ale bude mít Sparta...?

„Mým osobním cílem je pomoci nastavit spolupráci mezi Spartou a West Hamem tak, aby z ní profitovaly oba kluby. Samozřejmě v rámci pravidel, která jsou nastavena ze strany UEFA. West Ham by se mohl stát branou do Premier League pro hráče z našeho regionu," ujistil sám Křetínský v prohlášení při vstupu na anglickou scénu, že Sparta by podle něj rozhodně neměla oslabit.

Adama Hložka pustí Sparta nejdřív létě, říká Tomáš Rosický. Co další hráči?Video: Sport.cz

Jaká je zatím realita? „Potenciál West Hamu je velký. Když to vztáhnu ke Spartě, je to obrovsky prestižní. Už jsme zahájili spolupráci, konkrétně se sportovním úsekem West Hamu. Sledují naše hráče a bavíme se, že bychom mohli společně řešit například skauting," avizuje Čupr.

Kooperace s tak významným klubem může podle něj Spartě jen prospět. „Věřím, že i naši hráči budou daleko intenzivněji vnímat, že se na ně jezdí dívat skaut West Hamu, jaký je jejich potenciál pro Premier League. I cesta našich hráčů do Premier League bude jednodušší. Z hlediska Sparty vidím jenom plusy," argumentuje generální ředitel.

Reklama

Související témata: