Hlavní obsah

Převychování extremisty četbou klasiky nevyšlo. Soud ho poslal do vězení

Lincoln

Mladý extremista z anglického Lincolnu se neponaučil a nadále si stahoval texty s neonacistickou tematikou. Mladík byl loni identifikován jako teroristická hrozba, ale soud se rozhodl mu dát šanci a jako trest mu udělil povinnost dovzdělat se a číst klasickou literaturu. Jak se ale nyní ukázalo, motivace sekat dobrotu mu vydržela pouhých pět dní. Ve vězení si odpyká dva roky, informuje stanice ITV.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednadvacetiletý Ben John byl jako hrozba označen už krátce po svých osmnáctých narozeninách.

S problematickým chováním pokračoval ještě několik let a navzdory dohledu policie si nastahoval až 70 tisíc antisemitských textů a manuálů na výrobu bomb. Psal otevřené dopisy vyzývající k násilí proti homosexuálům, imigrantům a liberálům.

Vedle doporučené četby odešel John v září od soudu s dvouletou podmínkou a dalším rokem pod dohledem probační služby.

Četl jsi Dickense? Shakespeara? Soud extremistovi jako trest nařídil číst klasickou literaturu

Zahraniční

„Četl jste Dickense? Austenovou? Začněte s Pýchou a předsudkem a pak si přečtěte Příběh dvou měst. A Večer tříkrálový od Shakespeara. Zkuste taky Hardyho a Trollopa,” řekl v září soudce.

Jenže mladík pravidla porušil hned po pěti dnech, kdy na sociálních sítích začal „lajkovat” příspěvky týkající se nacismu.

Státní zástupce proto požádal o přezkum. Uvedl, že původní postoj soudu chápal, ale teď už musí přijít okamžitý trest vězení.

„Část textů, které jsme u něj našli, je opravdu znepokojující,” řekl prokurátor Alex Chalk. Odvolací soud původní rozsudek zrušil a poslal Johna na dva roky do vězení.

Organizace bojující proti extremismu rozsudek kvitují.

„Britská veřejnost může v noci klidněji spát s vědomím, že odvolací soud projevil rozum, napravil znepokojující vtip, který byl původně panu Johnovi vyměřen, a tohoto nebezpečného člověka poslal do vězení,” uvedla Campaign Against Antisemitism.

Reklama

Výběr článků

Načítám