Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Situácia sa v košickej nemocnici začína meniť: Očakávame zhoršenie! V nemocnici máme pacientov s OMIKRONOM

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach Zobraziť galériu (3)
Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach (Zdroj: UNLP Košice, Getty Images)

BRATISLAVA - V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice je momentálne hospitalizovaných 81 pacientov s ochorením COVID-19. Takmer 10 percent z nich je nakazených variantom omikron. Čo sa týka pacientov vyšetrených ambulantne, nový variant odhalili až u 80 percent.

Momentálne je v košickej nemocnici obsadených 26 % kovidových lôžok. Nástup vlny omikron preto očakávajú v blízkom čase. Jedenásť pacientov v kritickom stave potrebuje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, sedem pacientov dostáva vysokoprietokový kyslík prostredníctvom high-flow kyslíkových prístrojov. 

Archívne VIDEO Na Slovensku sa začína vlna OMIKRON, variant už u nás zrejme dominuje: Pred nemocnicami vzniknú tzv. triážne stany, kde budú pacientov deliť

Na Slovensku sa začína vlna OMIKRON, variant už u nás zrejme dominuje: Pred nemocnicami vzniknú tzv. triážne stany, kde budú pacientov deliť (Zdroj: Topky/Vlad Anjel)

Očakávame zhoršenie situácie

"Situácia je z pohľadu počtu kovidových hospitalizácií stabilizovaná. Po niekoľkých týždňoch poklesu pacientov však vidíme za uplynulé dni zmenu. Hospitalizácie nám totiž prestali klesať. Počas víkendu dokonca ich počet mierne stúpol," uviedol generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik.

Oddelenie OAIM (áro) v košickej nemocnici
Zobraziť galériu (3)
Oddelenie OAIM (áro) v košickej nemocnici  (Zdroj: UNLP Košice)

To podľa neho naznačuje, že sa situácia začína meniť. "V najbližšom období môžeme opäť očakávať zhoršenie situácie a nárast počtu pacientov, tak ako sa počas omikronovej vlny predpokladá," ozrejmil. 

Omikron má takmer 10 % hospitalizovaných a takmer 80 % ľudí ošetrených ambulantne

"Na základe RT-PCR detekcie niekoľkých mutácií typických pre Omikron variant vírusu SARS-CoV-2 máme v UNLP do 10 % hospitalizovaných pacientov pozitívnych na omikron," uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že u pacientov, ktorí boli vyšetrení ambulantne v dňoch 17. - 18. 1. 2022 to bolo až 80 %. Podľa aktuálnych údajov 77 % pacientov hospitalizovaných v UNLP nie je očkovaných, 6 % dostalo jednu dávku, 17 % je plne očkovaných.  

Oddelenie OAIM (áro) v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: UNLP Košice)

Pripravujeme sa na omikron vlnu

UNLP má momentálne 26 % obsadenosť kovidových lôžok, v tých najkritickejších časoch to bolo na hranici 100 %. "Momentálne sa aktívne pripravujeme na omikron vlnu, vzhľadom k očakávaniam veľkého náporu pacientov v najbližších týždňoch," uviedol výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

"Na základe uznesenia vlády k návrhu na vytvorenie núdzových zdravotníckych zariadení v čase humanitárnej katastrofy v dôsledku vývoja epidemiologickej situácie v Slovenskej republike, pripravujeme vytvorenie kovidového pracoviska, ktoré by odľahčilo situáciu terajšej kovidovej ambulancii a umožnilo chorým vyhľadať dostupnú zdravotnícku pomoc,“ dodal. 

Viac o téme: NemocnicaOčkovanieKošiceUNLPKoronavírusCovidOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu