Hlavní obsah

To nejhorší, co se mohlo stát. V Norsku před OH panikaří, v ohrožení i největší hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poslední zimní olympiádě jasně dominovali v medailovém pořadí národů, krátce před odletem na hry v Pekingu však norské sportovce zastihla nepříjemná zpráva. Trenér lyžařské reprezentace Arild Monsen, jenž je zároveň koučem jednoho z nejlepších běžců na lyžích současnosti Johannese Hösflota Klaeba, měl po návratu z reprezentačního soustředění pozitivní test na koronavirus. V ohrožení je tak nejen trenérův odlet do Číny, ale také jeho hvězdní svěřenci.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Nor Johannes Hösflot Klaebo je před olympiádou v ohrožení. Jeho kouč se během společného soustředění nakazil koronavirem.

Článek

Norská reprezentace se připravovala ve vysokohorském prostředí v alpském Seiser Alm. Už v neděli po návratu z Itálie vyšel Monsenovi pozitivní antigenní test. V pondělí pak jeho nákazu potvrdil i PCR test.

Lyžařský svaz nyní dává dohromady rizikové kontakty a uvidí se, kdo skončí v karanténě. Norští olympionici zatím stále zůstávají v Itálii, vrátit domů se mají ve středu a o den později měli vyrazit do Pekingu.

„Byl jsem v šoku a Arilda mi bylo hrozně líto. Co se mu přihodilo, je velmi smutné. Je to to nejhorší, co se nám mohlo stát, mít v týmu nákazu takhle krátce před olympiádou," komentoval situaci šéf norských lyžařů Espen Bjervig pro list VG.

S Monsenem bydlel na pokoji i další kouč národního týmu Eirik Myhr Nossum, jehož coby blízký kontakt čeká karanténa určitě. Trenér reprezentace žen Ole Morten Iversen absolvoval stejný let z Itálie do Norska, ale jemu vyšel test negativní.

„Samozřejmě je to pro mě nepříjemné překvapení, na druhou stranu by vás něco takového v těchto dnech vůbec překvapit nemělo," uvedl pro VG Iversen.

Minulý týden měli z elitních norských reprezentantů pozitivní test také skokané na lyžích Daniel-André Tande, Johann André Forfang a Fredrik Villumstad.

Ze samotných běžců na lyžích, kteří absolvovali tréninky s Monsenem, zatím nikomu test nákazu neprokázal, ale je jasné, že se plánovaný odlet na hry výrazně komplikuje.

Reklama

Související témata: