Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nezanechat stopy. Hlavní cenu Trilobit získal film polských tvůrců

Nezanechat stopy. Oceněný film Jana P. Matuszyńského. foto: Repro LN

Hlavním vítězem cen Trilobit, které uděluje Český filmový a televizní svaz FITES, se v sobotu stal snímek Nezanechat stopy polského režiséra Jana Pawłova Matuszyńského. Jde o polsko-francouzsko-český koprodukční projekt, za českou stranu se na něm podílela Česká televize a společnosti Background Films a Magiclab a podpořil jej i Státní fond kinematografie.
  18:00

V české distribuci snímek zatím uveden nebyl, mohli jej však vidět návštěvníci pražského festivalu středoevropských filmů 3KinoFest nebo plzeňské přehlídky Finále. Premiéru měl v hlavní soutěži festivalu v Benátkách a Polsko jej také nominovalo do soutěže na Oscara za rok 2021.

Film natočený na motivy skutečných událostí vypráví příběh z počátku osmdesátých let, kdy byl v Polsku vyhlášen výjimečný stav. Jeho obětí se stal mladík Grzegorz Przemyk, jehož zavraždili příslušníci komunistické policie. Snímek, jehož scénář podle reportáže Cezary Lazarewicze napsala Kaja Krawczyk-Wnuk, sleduje osud jediného svědka incidentu, který se dostává pod tlak represivního aparátu.

„Porota oceňuje tento polsko-francouzsko-český koprodukční film pro skvěle umělecky uchopené zobrazení praktik totalitní moci,“ stojí ve zdůvodnění hlavní ceny Trilobit Barrandien 2022. Porotu tvořili filmoví teoretici a publicisté Jan Svačina a Vladimír Just, střihačka Ivana Kačírková, kameramani Ivo Popek a Marek Jícha, režisér Roman Vávra a vedoucí městského kina Beroun Jan Beznoska.

Další ceny pro Ochránce či Moje slunce Mad

Porota letos posuzovala celkem 164 audiovizuálních děl. Vedle hlavní ceny udělila několik dalších ocenění. Za režii dokumentárního portrétu výtvarníka Petra Síse Sny o toulavých kočkách získal cenu Trilobit 2022 umělcův bratr David Sís. Dalšího Trilobita obdrželi tvůrci televizního seriálu Ochránce, který loni uvedla Česká televize. „Desetidílný původní český seriál se scenáristicky i realizací – včetně citlivé práce s herci, kteří tu podávají vesměs nadstandardní výkony – vymyká domácí i zahraniční seriálové konfekci,“ zdůvodnili svoje rozhodnutí porotci.

Cenu Trilobit 2022 získala také Michaela Pavlátová za výtvarnou složku a režii animovaného filmu Moje slunce Mad líčícího osudy české studentky, která se vdala do afgánské rodiny žijící v Kábulu. „Navzdory scénám vzájemného nepochopení i krutosti je snímek i příběhem o lásce a naději, naivitě, omezenosti i toleranci a hledání osobního štěstí. Je vyprávěn hravě, s lidskostí a ironickým humorem, v úchvatné výtvarné i filmařské kvalitě,“ stojí ve zdůvodnění. Trilobitem byl oceněn i Miroslav Bambušek za scénář a režii filmu Lidi krve a scenáristka a režisérka Adéla Komrzý za film Jednotka intenzivního života.

Cenu nazvanou Moc bezmocných získali letos Adéla Špaljová a Tomáš Etzler za film Nebe o církevním hospicu v Číně, kde pečovatelky čelí nevybíravému tlaku režimu. Cenu Vladislava Vančury za celoživotní dílo obdržel „hudební skladatel, dirigent, herec, mág i labužník života“ Jan Klusák.

Autor: