‚Chtěl jsem si něco dokázat.‘ Lektoři pomáhají pachatelům, aby se už nevraceli za mříže

Opustí vězení, ale za nějakou dobu se do něj opět vrací. Takový je podle statistik vězeňské služby osud tří ze čtyř odsouzených v Česku. Nelichotivá čísla se snaží už rok zvrátit skupinové resocializační programy Probační a mediační služby. První rok fungují v pilotním projektu Zpátky do života ve třiceti městech. Prošlo jimi skoro 250 odsouzených, především mužů. V budoucnu by se programy měly rozšířit do celé republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radiožurnál má k dispozici přepisy odposlechů z pankrácké věznice (ilustrační foto)

První rok fungování za sebou mají státní programy, které se snaží předcházet návratu pachatelů trestných činů za mříže (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

V kanceláři střediska Probační a mediační služby v Karviné v Moravskoslezském kraji leží na zemi tři velké archy papíru se siluetami postav. Nad nimi postávají tři muži. Všichni strávili nějaký čas ve vězení za násilnou trestnou činnost. Teď ale dělají vše pro to, aby se tam už nemuseli vrátit. Pomoct se jim snaží lektoři Marek Tkáč a Petr Hýl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lektoři pomáhají pachatelům, aby se už nevraceli za mříže. Na jedné z lekcí resocializačního programu natáčela Jana Karasová

„Zkuste vybrat jednu z těch věcí, kterou jste spáchali. Jedna strana bude reprezentovat vás. Takže napíšete svoje jméno. Na druhou stranu napíšete jméno vaší oběti. První úkol je, že do oblasti hlavy zapíšete vaše myšlenky, které jste měli těsně před, v průběhu a po. Zapíšete to i u svých obětí,“ přibližuje Hýl jeden z úkolů.

V místnosti se rozhostí ticho. Na papírech se začínají objevovat slova jako strach nebo vztek. S podobnými úkoly se muži setkávají na dvouhodinových lekcích jednou týdně po dobu víc než dvou měsíců. Celý program se jmenuje Vnímám i tebe.

„Program se zaměřuje na získání náhledu na dopady jejich trestné činnosti a rozvinutí empatie vůči osobám, kterým svým jednáním ublížili. A to ať už přímo ublížili, ale třeba i vůči jejím blízkým nebo blízkým samotných klientů, jejich rodinným příslušníkům, přátelům a podobně,“ vysvětluje lektor a vedoucí programového centra Tkáč.

Muži k siluetám mezitím dopsali i to, co jim a obětem jejich čin způsobil. „Zkuste se zaměřit na to, co vám ta silueta teď říká, jak na vás mluví, jestli je tam pro vás nějaké nové zjištění. Možná i nějaké nové uvědomění. Jenom to na sebe nechte chvilku působit,“ radí Hýl.

Umět řešit situace jinak

„Uvědomil jsem si, že jsem si asi chtěl jenom něco dokázat, že to byl v podstatě úplně zbytečný čin, že ta moje reakce byla úplný výkřik do tmy,“ sdílí své pocity jeden z klientů. Před několika lety se popral v baru, když chtěl bránit svou tehdejší přítelkyni.

Za mříže se v Česku vrací až tři čtvrtiny vězňů. Na vině je především nedostatečná péče po propuštění

Číst článek

„Tehdá jsem někoho zbil a řekl jsem si: ‚Tak jo, tak jsem chlap‘. Když tady teď sedím s tou partou kluků, tak si uvědomuju, že to není o tom dokázat něco sám sobě. Můj cíl, který jsem si tady stanovil, je ten, že bych chtěl umět řešit situace jinak, než je umím řešit doteď,“ dodává.

Resocializační programy pro podmíněně propuštěné nebo odsouzené s alternativním trestem nejsou v Česku úplnou novinkou, zatím je nabízely neziskové organizace - ale jen v některých částech republiky. Probační a mediační služba teď má program i pro agresivní řidiče nebo mladistvé pachatele. V budoucnu by chtěla nabízet taky program třeba pro lidi, kteří neplatí alimenty.

Programem Vnímám i Tebe můžou projít i odsouzení v některých věznicích. Vězeňská služba má v současnosti celkem osm programů pro různé skupiny vězňů. Nejrozšířenější je resocializační program pro vězně 3Z – Zastav se, Zamysli se, Změň se. „Je určen odsouzeným, kteří chtějí změnit svůj postoj k trestné činnosti. Běží ve 23 věznicích. Ročně jím projde okolo 400 odsouzených,“ popisuje mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Jana Karasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme