Pentagon uvedl do zvýšené pohotovosti 8500 vojáků, USA má obavy z ruské invaze na Ukrajině

Americká vláda kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu uvedla do zvýšené pohotovosti 8500 amerických vojáků, kteří mají být připraveni na případné rychlé nasazení v Evropě, pokud by NATO aktivovalo síly rychlé reakce. Mluvčí Pentagonu John Kirby ale zároveň ujistil, že žádné rozhodnutí o nasazení těchto vojáků v Evropě zatím nebylo učiněno; nikdo z nich ovšem nemá být nasazen na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pentagon, budova amerického ministerstva obrany

Pentagon povolal do zvýšené pohotovosti 8500 vojáků | Zdroj: Profimedia

Zmíněné jednotky byly uvedeny do pohotovosti na pokyn prezidenta Joea Bidena a na základě doporučení ministra obrany Lloyda Austina.

„Jsou připraveny reagovat na řadu nepředvídaných událostí, včetně podpory sil rychlé reakce NATO v případě jejich aktivace,“ řekl Kirby. Zároveň poznamenal, že jde o „ujištění pro naše spojence v NATO“.

Západní země se obávají, že ruské jednotky napadnou Ukrajinu. Moskva ale popírá, že by chystala invazi.

Americký list The New York Times (NYT) v pondělí napsal, že Biden uvažuje o vyslání válečných lodí, letounů a až 5000 vojáků do Pobaltí a dalších zemí NATO na východě Evropy kvůli rostoucím obavám z agrese Ruska vůči Ukrajině. Spojené státy mají desítky tisíc vojáků rozmístěných v Evropě, a to i mimo období krize.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme