Olympiáda patří jen do demokratických zemí. Napsalo dnes hned několik senátorů

24.01.2022 23:03 | Ze sítí

Senátoři v pondělí podpořili politický bojkot olympijských her v Číně. Podle senátora Petra Orla se má olympiáda konat pouze v demokratických zemích. Čína trvale popírá všechny myšlenky olympismu, připomíná senátor Jiří Růžička.

Olympiáda patří jen do demokratických zemí. Napsalo dnes hned několik senátorů
Foto: archiv Jiřího Růžičky
Popisek: Jiří Růžička, senátor za TOP 09 a STAN

Tibetský režisér Döndub Wangčhen v horní komoře apeloval na politický bojkot OH v Pekingu. Wangčhen při dnešním setkání v českém Senátu vyjádřil obavy ze situace v Tibetu, kde podle něj hrozí kulturní genocida. Za svůj dokument o letní olympiádě v Číně v roce 2008 ho čínský režim uvrhl na šest let do vězení.

Přijetí Wangčhena v Senátu je podle Růžičky logickým navázáním na usnesení Senátu politicky bojkotovat ZOH v Číně. „Pan Wangčhen již dva měsíce získává podporu pro ignorování ZOH ze strany politiků, protože Čína trvale popírá všechny myšlenky olympismu,“ píše na svém facebookovém komentáři.

Pevně věří, že Zeman, který dlouhodobě podporuje spolupráci s Čínou, v kladném postoji vůči konání olympiády v této zemi zůstane osamocen. „Doufám, že jediným českým politikem, který se staví kladně k pořádání olympiády v Pekingu, zůstane prezident Zeman, neúnavný podporovatel komunistické Číny...,“ pokračuje senátor.

Někteří senátoři dokonce přirovnali konání olympijských her v Pekingu k Hitlerově olympiádě. Také senátor Orel je toho názoru, že by se hry měly konat pouze v demokratických státech.

„Jsem bytostně přesvědčen o tom, že tato vrcholná sportovní klání by se měla odehrávat pouze v demokratických zemích, ne v totalitních režimech. Čína bezesporu nesmírně zbohatla, dosáhla nebývalých ekonomických úspěchů, ale peníze přece nejsou a nemohou být vše,“ uvádí člen horní komory.

Zimní olympijské hry jsou pro něj velkým zklamáním. „Zimní olympiáda se kvapem blíží, musím přiznat, že se na ni tentokrát nijak netěším. Nevstřebal jsem rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který rozhodl o jejím konání v Číně,“ uzavírá Orel.

I senátora Přemysla Rabase hluboce zasáhla dnešní návštěva v Senátu. Číně ke všem hříchům připsal ještě to, že rozšiřuje v demokratických zemích dezinformace.

Už loni v červnu celý Senát vyzval české politické představitele, aby se neúčastnili zimní olympiády v Číně, a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této zemi. Senát byl jednou z prvních parlamentních komor na světě, které k neúčasti politiků na hrách v Pekingu vyzvaly.

Některé státy včetně USA už oznámily, že do Pekingu nevyšlou žádnou oficiální politickou delegaci. Současná česká vláda má k čínskému režimu kritický postoj, oficiálně ale zatím diplomatický bojkot her neoznámila.


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…