Už 22. ročník Salonu vín – národní soutěže vín ČR pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a garance Svazu vinařů ČR. Výsledky trojkolového systému hodnocení jsou známé, přehled vín oceněných zlatou medailí najdete zde.

Nejlepší z nejlepších

Odborníci z řad vinařských profesionálů rozhodli také o vítězích jednotlivých kategorií.

  • Šampionem soutěže a vítězem kategorie A (bílá vína suchá a polosuchá do 12 g/l zb. cukru) se stalo EGO No. 79 Chardonnay barrique, výběr z hroznů, 2019, č. š. 9428 (Zámecké vinařství Bzenec), vítězem kategorie B (bílá vína polosladká nad 12-45 g/l zb. cukru) je Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2015, č. š. 5/15 (Marcuswine Trading/Mega Production) a jedničkou v kategorii C (vína sladká nad 45 g/l zb. cukru) zase Rulandské šedé, výběr z cibéb, 2018, č. š. 1817 (Annovino Vinařství Lednice).
  • Prvenství v kategorii D (vína růžová a klarety 0-45 g/l zb. cukru) si odneslo Rosé Trkmanska, VOC Modré hory, 2020, č. š. 920 (Víno J. Stávek).
  • V kategorii E (vína červená suchá do 4 g/l zb. cukru) nejvíce zabodoval Cabernet Sauvignon barrique OAK, pozdní sběr, 2017, č. š. 761 (Vladimír Tetur).
  • A vítězem kategorie G (jakostní šumivé víno vyrobené tradiční metodou v ČR) je Louis Girardot brut, jakostní šumivé víno, 2015, č. š. 16028C (Bohemia Sekt, Starý Plzenec).

Do obchodů i do Valtic

Nejlepší letošní vína si můžete zakoupit ve vinařstvích, e-shopech nebo v kamenných obchodech. Například e-shop osobnivinoteka nabízí speciální balíček Salon vín 2022 (viz foto vpravo) obsahující šest ze sta nejlepších vín letošního roku, například včetně Rezervy Habánské sklepy Rulandské modré 2018 výběr z hroznů nebo vítěze kategorie šumivých vín.
Stejně tak máte možnost ochutnat špičková vína přímo v Salonu vín na zámku ve Valticích, od 4. února se pro veřejnost otevírá degustační expozice nejlepší stovky. Vyberte si některou z mnoha nabízených typů degustace anebo si ji nechte „ušít“ na míru.

Zdroj: Vinařské centrum