Rekordní nárůst. V pondělí laboratoře odhalily přes 30 tisíc nakažených koronavirem

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

V pondělí už podruhé za uplynulý týden padl rekord v denním počtu nově nakažených koronavirem v Česku. Přibylo 30 350 potvrzených případů nemoci COVID-19, což bylo o polovinu více než před týdnem a nejvíce za den od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Původní rekord byl z 18. ledna, kdy přibylo 28 494 nakažených.

Navzdory rekordním nárůstům množství případů nemoci pokračoval v pondělí pokles počtu hospitalizovaných ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne. V nemocnicích bylo 1 695 lidí s covidem, o sedm procent méně než předešlé pondělí. Ještě výraznější bylo snížení množství vážně nemocných, a to skoro o třetinu na 207.

Denní nárůsty počtu případů covidu v Česku v závěru minulého roku po celý prosinec postupně klesaly, ale přibližně od začátku ledna opět rostou. Důvodem je šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron. Denní přírůstek nakažených na webu ministerstva navíc nezahrnuje případy opakované nákazy u již dříve pozitivně testovaných lidí, kterých v posledních týdnech výrazně přibývá. V pondělí bylo opakovaně nakažených 3 195, což bylo o tři pětiny více než před týdnem.

Stoupá i incidenční číslo

Kromě denních nárůstů množství nakažených se zvyšují i počty nových případů covidu za sedm dní na každých 100 000 obyvatel, tedy tzv. incidenční číslo. K dnešku se z pondělních 1 491 zvýšilo na 1 585 případů. Nejvyšší je stále incidenční číslo v Praze s 2 588 případy a nejnižší na Vysočině s 958 případy.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,79 milionu případů nákazy a zemřelo 37 080 lidí s covidem. Počty úmrtí stejně jako počty vážně nemocných s covidem v poslední době klesají. Za posledních sedm dní zemřelo podle údajů ministerstva 134 lidí, což bylo skoro o dvě pětiny méně než v předchozím týdnu.

V pondělí mírně klesl počet testovaných na koronavirus. Provedeno bylo asi 100 000 PCR testů a přes 49 000 antigenních, což bylo dohromady zhruba o 4 000 méně než před týdnem. Vzhledem k vysokému nárůstu množství nově nakažených se ale dál zvyšovaly podíly potvrzených případů covidu na počtu provedených testů.

U preventivních a plošných testů, kterých je prováděno nejvíce, podíl pozitivně testovaných vzrostl ze 7,19 procenta za předchozí pondělí na 13,13 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 16,99 procenta na 23,36 procenta. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 27,03 na 37,73 procenta.

Od konce prosince 2020 se v Česku proti covidu očkuje. Podáno bylo za celou dobu očkování přes 16,8 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo asi 6,8 milionu lidí. V pondělí dostalo vakcínu 35 979 lidí, což bylo o třetinu méně než před týdnem. Většinu očkovaných za den tvoří v současnosti již plně naočkovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku vakcíny. Dohromady dostalo posilující dávku asi 3,6 milionu lidí, tedy více než polovina plně očkovaných.

Tagy: