Hlavní obsah

Spolu už jen SPOLU. Piráti a STAN jdou na tiskovce od sebe

• Aktualizováno

Ač se vládní strany snažily vystupovat po volbách dohromady, situace se pomalu mění. Na úterních tiskových konferencích před jednáním Sněmovny vystoupí jednotlivé kluby poprvé rozděleně. A zatímco alespoň předvolební koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) drží pospolu, Piráti a STAN se už rozdělili i na mediální výstupy.

Záznam: Tisková konference PirátůVideo: psp.cz

 
Článek

„Pro budoucnost země je důležité, že máme plnohodnotnou vládu s důvěrou, která může naplňovat program," řekl Fiala na lednové schůzi k vyhlášení důvěry vládě.

Fiala: Naplnila se vůle občanů

Domácí

Před daným jednáním se také konala poslední tisková konference, kde strany vládní koalice SPOLU a Piráti se STAN vystoupili společně.

Záznam: Tisková konference STANVideo: psp.cz

Už z avíza tiskových konferencí, které se konají před každým jednáním dolní komory, vyplývalo, že nejprve vystoupí ve 12:40 hodin poslanecký klub Pirátů, následovat bude po dvaceti minutách SPD a dál samostatný brífink STAN a společné vystoupení klubů koalice SPOLU.

Michálek: Rozdělení jako přání STAN

„Požádali nás kolegové od Starostů, že by chtěli mít samostatnou tiskovou konferenci,“ vysvětloval šéf klubu Pirátů Jakub Michálek pro Novinky.

A doplnil, že v budoucnu podle něj mohou mít jak samostatné, tak společné brífinky. Záležet bude na konkrétních tématech.

Záznam: Tisková konference SPOLUVideo: psp.cz

Že šlo o přání STAN, potvrdil Novinkám i místopředseda klubu STAN Jan Lacina. „Koalice PirSTAN ve Sněmovně stále platí,“ uvedl na brífinku.

SPOLU podle informací Novinek prozatím nic podobného neplánuje. „V tuhle chvíli není ambicí rozdělovat tiskovky na samostatné kluby,“ potvrdila tisková mluvčí ODS Adéla Valentová. Doplnila však, že i u nich se vše bude odvíjet od agendy jednání dolní komory.

STAN jako zdroj problémů

Na posledním brífinku obhajovaly kluby ještě spolu mimo jiné poslance STAN Jana Farského, jenž chtěl absolvovat osmiměsíční stáž v USA současně s výkonem své poslanecké funkce. Nakonec však situace eskalovala i v kritiku koaličních partnerů.

Farský nakonec na výzvu předsednictva STAN oznámil, že mandát složí.

SPOLU kandiduje v Praze dohromady

Domácí

Další pnutí uvnitř pětibloku paralelně způsobily rovněž obtíže STAN. Tentokrát šlo zase o financování, kdy se ukázalo, že hnutí dostalo po volbách celkem 3,4 milionu korun, a to jak od firem ovládaných společnostmi z Kypru, tak údajně od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. O vysvětlení na sociálních sítích žádal i šéf Pirátů Ivan Bartoš.

STAN po několika dnech rovněž ustoupil a jeho předseda Vít Rakušan řekl, že veškeré tyto finance jeho hnutí vrátí.

Vlastizrádci skončí na šibenici, vyhrožují demonstranti před Sněmovnou

Domácí

Vládní bobřík mlčení

Snaha o jednotu je nicméně stále ještě patrná také z výstupů samotné vlády. Její členové se nepředbíhají s mediálními výstupy v médiích a s komentáři vyčkávají, dokud se na jednotlivých návrzích nedohodne celá vláda.

V kuloárech se přitom ministři ani netají tím, že jde o snahu neopakovat chyby minulého kabinetu Andreje Babiše (ANO), kde právě rozporuplná vyjádření nebyla žádnou výjimkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám