Sněmovna tento týden pandemický zákon neprojedná. Důvodem je veto poslanců SPD

Poslanecká sněmovna v úterý novelu pandemického zákona kvůli vetu hnutí Svoboda a přímá demokracie neprojedná. Pod veto se podepsalo všech 20 poslanců SPD. Podle předesdy hnutí Tomia Okamury chce vláda Petra Fialy (ODS) prostřednictvím zákona jen prodloužit nouzový stav. Strany vládní koalice kvůli předpisu svolají mimořádnou schůzi dolní komory, a to patrně na příští úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:39 25. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura (SPD)

Michálek uvedl, že kvůli vetu SPD ale předpis na programu nebude | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Sněmovna měla předlohu projednat v úterý odpoledne zrychleně ve stavu legislativní nouze. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že kvůli vetu SPD ale předpis na programu nebude.

„Poslanecký klub podá veto na projednání pandemického zákona. Na veto stačí podpisy 20 poslanců a ty mám teď u sebe,“ řekl posléze předseda SPD Tomio Okamura na tiskové konferenci s tím, že jeho hnutí dvaceti hlasy ve sněmovně disponuje.

Pandemický zákon bez časového omezení je ústavně hraniční. Není to dobrý signál, říká ústavní právník Wintr

Číst článek

Připomněl také, že klub SPD byl v loni jediným, který proti pandemickému zákonu hlasoval. Hnutí podle něj normu vnímá jako „jiné označení pro nouzový stav“, což Okamura označil za totalitu.

Kritizuje zejména fakt, že zákon má podle vlády být bez časového omezení. „Hnutí SPD naopak vyzývá vládu k rozvolnění protiepidemických opatření a zrušení pandemického zákona,“ dodal Okamura.

Dále podle něj hnutí požaduje, aby pro vstup do restaurací a dalších zařízení stačilo prokázat se negativním testem na koronavirus a aby byly uznávány protilátky. Veškerá proticovidová opatření by měla být cílová, řekl Okamura.

Zvládnutí podzimní vlny

Michálek uvedl, že k projednání pandemického zákona bude pravděpodobně muset být mimořádná schůze příští týden v úterý. Počítá s tím, že do novely koaliční strany zařadí i ustanovení o omezení účinnosti předpisu, které minulý týden vláda vypustila.

Před prodlužováním jednání varovala členka zdravotního výboru Michaela Šebelová (STAN), je podle ní třeba platnost zákona prodloužit, protože země se stále nachází ve stavu pandemie.

„Neschválením prodloužení se obíráme o prostředky, jak zvládnout podzimní vlnu,“ prohlásila Šebelová na tiskové konferenci.

Místopředsedkyně poslanců ODS Eva Decroix doplnila, že koaliční kluby jsou přesvědčené o tom, že předpis je jen nástrojem pomoci a má pomoci překlenout období epidemie. „Považujeme ho za nutný,“ uvedla.

Rozšířená opatření

Zdravotnický výbor sněmovny v úterý doporučil omezit časovou platnost části předpisu do konce listopadu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s úpravou souhlasil.

Připomněl, že původně navrhoval prodloužení platnosti části zákona o vydávání restrikcí do konce srpna příštího roku. Podle nynějšího znění zákona platnost ustanovení skončí 28. února.

Lidé přišli ke sněmovně protestovat proti přijetí novely pandemického zákona. Přinesli i šibenici

Číst článek

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Proti novele v úterý na Malostranském náměstí v blízkosti Sněmovny protestovalo zhruba osm stovek příznivců hnutí Chcípl PES. Michálek označil za vrchol nevkusu využití šibenice na demonstraci. Připustil, že předpis je kontroverzní, má ale zabránit nutnosti lockdownů a v maximální míře zachovat svobody lidí při účinném boji s pandemií.

btk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme