Záhadný omikron. Mutace měla vymřít, místo toho se šíří po celém světě, nechápou vědci

Vědci zkoumají vzorky krve a testují přítomnost koronaviru

Jak doma léčit omikron?

Omikron se šíří po světě a nevídaným tempem infikuje více lidí než jakákoliv koronavirová varianta před ním. Vlády řady zemí hledají odpovědi, jak masivní nástup viru zastavit. Vědci se mezitím snaží najít odpověď na něco jiného. Podle nové studie vypracované mezinárodní skupinou expertů se totiž omikron skládá z rekordního množství mutací, což by neměl virus vůbec přežít. Místo toho se však omikronu na naší planetě nadmíru daří.

Když se varianta omikron poprvé objevila v Jihoafrické republice, vědci ji začali ihned zkoumat, aby zjistili její strukturu. Výsledky je překvapily. Podle nich má totiž omikron obsahovat 53 různých mutací, což je na koronavirus nevídané číslo.

Experti uvádí, že předešlé varianty, například alfa (dříve známá jako britská, pozn. red.) nebo delta (dříve indická, pozn. red.), měly oproti původnímu viru z čínského Wu-chanu zhruba dvacet mutací, jiné i méně. To ovšem není případ omikronu. Výzkumníci z celého světa v rámci studie pod vedením jihoafrického virologa Darrena Martina přišli na to, že se nová varianta skládá i z mutací delty či jiných předchozích variant.

Kromě nadměrného množství mutací má omikron ještě jednu zvláštnost. Hned 13 z nich je totiž podle vědců extrémně vzácných, a to dokonce i v porovnání s koronaviry nalezenými v tělech netopýrů, kteří jsou pokládáni za původního přenašeče. Některé z těchto mutací jsou dokonce podle vědců naprosto unikátní a doposud byly neznámé.

Jihoafrický virolog Martin uvedl, že cokoliv, co dozná tak podstatných změn ve své struktuře jako omikron, bude „s největší pravděpodobností defektní, moc dlouho nepřežije a postupně vymře“.

Omikron však tuto logiku popírá, nejenže nevymírá, ale dokonce se mu skvěle daří šířit po celém světě. „Omikron skutečně nevymíral. Naopak se rozjel jako něco, co jsme doposud neviděli,“ poznamenal Martin.

Omikron jako dobře seřízená zbraň

Zajímavé je, že zmíněných 13 vzácných mutací se neuskupilo v omikronu náhodně, nýbrž jsou zformovány do tří klastrů, z nichž každý má svou důležitou roli. Dva z nich mají na svědomí, že se protilátky v lidském organismu proti omikronu hůře brání, což právě způsobuje silnou infekčnost viru.

Jak známo, omikronem se mnohdy nakazí i lidé s očkováním nebo po prodělání nemoci. Poslední klastr nových mutací podle vědců může za to, že se omikron protlačí do těla hostitele. Tato koronavirová varianta tak díky svým vzácným mutacím působí jako ideálně seřízená zbraň.

Na druhou stranu ale není tak závažná jako například zmíněná delta. Vědci uvádí, že je to dáno způsobem šíření, který je pro nakažené přijatelnější. Proto je podle odborníků úmrtnost u omikronu podstatně nižší.

Zmutoval omikron v těle slabšího pacienta?

Jak již bylo řečeno, omikron je infekčnější, ale méně nebezpečný než například delta. Podle vědců mohla tato varianta zmutovat díky pacientovi se slabší imunitou. Virus se podle nich mohl vyvíjet v těle nakaženého, který měl například AIDS nebo jiné závažné chronické onemocnění.

Pokud by došlo k evoluci viru v organismu zdravého jedince, mohl by nyní být mnohem silnější. Takto zmutovat mohl díky tomu, že se vyvíjel v prostředí s dalšími závažnými onemocněními. „Zaseknutý v tomto daném jedinci tak dělal věci, které by normálně nečinil,“ poznamenal expert Sergej Pond.

Tagy: