Rozdílná pravidla karantény. Pracovníkům stačí negativní PCR test, děti musí zůstat doma

Pro karanténu žáků a učitelů po kontaktu s nakaženým covidem-19 platí v současnosti jiná pravidla než u zaměstnanců firem po antigenním testování. Zatímco pracovníci firem mohou pro rychlejší ukončení karantény po antigenním testování využít negativního PCR testu, spolužáci nemocného školáka musí zůstat v karanténě minimálně pět dní. Vyplývá to z metodiky hlavní hygieničky. Potvrdilo to ministerstvo školství.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci Skansky a.s. při povinném samotestování na covid.

Testování ve firmách (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Karanténa se nařizuje lidem, kteří měli rizikový kontakt s nakaženým člověkem nebo kteří si v práci udělali antigenní test s pozitivním výsledkem. Délka karantény u lidí bez příznaků má být pět dnů, PCR test pro její ukončení není povinný. Karanténa se týká stejně neočkovaných i očkovaných a lidí po prodělání nemoci covid-19.

Preventivní antigenní testování zaměstnanců se nyní koná dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek. Ve školách se plošně testuje jednou týdně v pondělí. Vzhledem k tomu, že spolužáci nakaženého musí do karantény v případě, že se s dotyčným viděli v předešlých dvou dnech, třídy po pondělním testování do karantény nenastupují.

Odchází do ní v případě, že se nákaza mezi žáky objeví v jiný den než v pondělí. Pro ukončování karantény se pak na ně vztahují jiné podmínky než po antigenním testování zaměstnanců. Pokyn hlavní hygieničky rozlišuje mezi karanténou stanovenou na základě pozitivního antigenního testu v zaměstnání a karanténou na základě rizikového kontaktu s nakaženým, uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Z metodiky hlavní hygieničky Pavly Svrčinové plyne, že po pozitivním antigenním testu mohou zaměstnanci využít metody PCR a s negativním výsledkem ukončit karanténu po méně než pěti dnech. Žáci a učitelé ale musí v karanténě zůstat minimálně pět dní i v případě negativního PCR testu. V dalších pěti dnech pak mají ještě všude nosit respirátor a sledovat svůj zdravotní stav. Pokud se u nich objeví příznaky, měli by kontaktovat lékaře.

Lednová podotkla, že ukončování karantény mají v kompetenci krajské hygienické stanice, nikoli ministerstvo školství.

Vláda minulý týden schválila návrh ministerstva školství, aby ředitelé škol mohli v případě velkého počtu učitelů v karanténě nebo v izolaci kvůli covidu-19 vyhlásit výuku na dálku či mimořádné ředitelské volno po dobu až deseti dnů ve školním roce.

Sněmovní školský výbor v úterý předlohu podpořil a doporučil, aby ji plénum projednalo zrychleně ve stavu legislativní nouze do čtvrtka. Návrh zároveň předpokládá, že při výuce na dálku i při mimořádném ředitelském volnu by měli rodiče žáků do deseti let věku nárok na ošetřovné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme