Bitcoin není digitální zlato. Investor Vávra hodnotí nynější propady akcií a kryptoměn

Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra

Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra
2
Fotogalerie

Hlavní akciové indexy ve Spojených státech procházejí nejtěžším obdobím od začátku pandemie. Benchmark S&P 500 za leden ztrácí kolem osmi procent, technologický Nasdaq Composite dokonce zhruba čtrnáct procent. Příčinou jsou podle investora a exšéfa Komerční banky Radovana Vávry obavy ze zvyšování úrokových sazeb. „Pokud se americká centrální banka Fed zachová jako tuzemská ČNB, vyvolá tím ve Spojených státech recesi,“ varuje Vávra v rozhovoru s deníkem E15.    

Co je hlavní příčinou propadu amerického indexu S&P 500?

To, co nyní vidíme na americkém trhu, je vlastně živý příklad z učebnice investování strana jedna. Fed zvedá sazby a to zvedá cenu půjčování bankám a v podstatě všem subjektům v ekonomice. A když jdou nahoru úrokové sazby, zvyšují se také hypoteční platby a splátky úvěrů na kreditních kartách. Tyhle dva faktory pak tlačí dolů disponibilní příjmy amerických domácností. No a pokud má spotřebitel méně peněz, tak i méně peněz utratí a firmy prodají méně zboží. To se pak samozřejmě promítne do zisků firem a jejich tržního ocenění. 

Proč ale klesají zejména akcie technologických společností?

Protože k jejich ohodnocení používáme model diskontovaných peněžních toků a ten v tomto případě vrací nejhorší výsledky. To je čistá matematika. Ta klíčová metrika je diskontní faktor, který snižuje přítomnou hodnotu budoucích plateb. A protože diskontní faktor odpovídá úrokové sazbě v ekonomice, když jdou úrokové sazby nahoru, klesá přítomná hodnota budoucích plateb. Čili čím více trhy očekávají, že se úrokové sazby zvýší, tím níže to tlačí budoucí valuace technologických firem.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Fed ale má sazby zvyšovat nejdříve v březnu a možná jen o půl procentního bodu. Tak proč přichází tak obrovská korekce už teď?

Problém je, že trhy se vždy dívají dopředu. Fed sice ještě sazby nezvedl, ale bondový trh to už dávno očekává. A počítá s tím, že se letos zvednou třikrát až čtyřikrát. Když je ekonomika přehřátá, může Fed navíc zvedat sazby do nekonečna, a právě z toho jsou teď všichni úplně vynervovaní. Pokud bude Fed kopírovat špatnou politiku České národní banky, vyvolá ve Spojených státech recesi. Bondový trh nám naznačuje, že je to reálná možnost. 

Jaký tedy očekáváte další vývoj? 

Vývoj nelze očekávat. Na vývoj si musíme počkat, až nastane. Celý trh dosud očekával vývoj, který jsem popsal. Všichni se bojí té recese, protože jestli přijde, bude dlouhá a bolestná a bude to strašná chyba Fedu. Pokud centrální banka tímhle pekelným kolem proskočí, trhy se uklidní a vrátí se k růstu. Ale to si budeme moci potvrdit až kolem léta. Všechny hospodářské výsledky, které velké americké firmy oznámí tento týden, s tím nepohnou.

Troufnete si alespoň odhadnout, co oznámí Fed na závěr svého středečního jednání?

Předpokládám, že guvernéři vidí situaci úplně stejně a už by mohli naznačit, jakým směrem se Fed vydá. Pokud zůstanou u jestřábí rétoriky z poslední doby, tak to bude pro trhy armagedon. Ale já si nemyslím, že se to stane. Věřím, že si centrální bankéři uvědomují, o co se hraje, a rétorika bude spíše neutrální až holubičí. A to by v kombinaci s dobrými výsledky amerických gigantů mohlo trhům pomoci. Nicméně rok 2022 bude rokem finanční opice a všichni se musejí připravit, že to bude lítat nahoru a dolů. 

Souvisí nynější pokles amerických akcií s propadem hodnoty kryptoměn?

Jednoznačně. Bitcoin se tím demaskoval, ukázal, že se nejedná o žádné digitální zlato, ale že se chová jako technologická akcie. Proto dostal tak strašně za vyučenou, a dokud se nezmění fundament, bude dostávat dál.