V létě byl tak nemocný, že dostal milost od Zemana. Nedávno před soudem řekl, že už se mu daří dobře

Loni v září byl stav podnikatele Pavla Podroužka tak vážný, že dostal od prezidenta Miloše Zemana milost. O tři měsíce později už na tom byl lépe. Přímo před soudem, který rozhodoval, zda mu vrátí řidičský průkaz, podnikatel prohlásil, že se mu daří dobře a predikce lékařů se nenaplnily. Kromě toho také tvrdí, že se ho někdo pokusil otrávit.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Podroužek a Miloš Zeman

„Z hlediska milosti je záležitost uzavřena, proto není ani důvod se k věci opakovaně vracet,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Bylo to vůbec poprvé od udělení milosti, co Pavel Podroužek veřejně promluvil o svém zdravotním stavu. Při obhajobě během u Okresního soudu v Olomouci zdůvodňoval, proč chce zpět svůj řidičský průkaz, o který přišel kvůli jízdě s nejméně 1,42 promile alkoholu v krvi.

„Bylo to fatální selhání z jeho strany (jízda v opilosti, pozn red.), ale v tom termínu se dozvěděl, kolik času mu zbývá. Ten čas překročil a daří se mu dobře, prognózy, které byly specifikovány, se nenaplnily,“ shrnula v rozsudku Podroužkovu obhajobu soudkyně Okresního soudu v Olomouci Kristýna Hradilová.

Zeman v den hospitalizace omilostnil podnikatele. Má být těžce nemocný, přesto rozvíjí byznys i v Karibiku

Číst článek

Jeho písemné vyhotovení získal Radiožurnál podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Právě vážný zdravotní stav byl přitom důvodem, proč prezident Zeman zastavil Podroužkovo trestní stíhání za daňové podvody a zrušil mu podmínku za řízení v opilosti. Zákaz řízení mu ponechal.

„Prezident přihlédl ke zdravotnímu stavu omilostněného, který trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání,“ vysvětloval to v zářijové tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. 

Radiožurnál následně upozornil, že Podroužek sice je podle žádosti o milost už tři roky vážně nemocný, ve skutečnosti se ale za tu dobu dostal do vedení šesti firem a podle dokumentů cestoval i do Karibiku.

Jak to všechno při své vážné nemoci zvládá, Podroužek tehdy odmítl vysvětlit. A otevřený nebyl ani nyní, když se ho Radiožurnál chtěl zeptat, co od té doby změnilo.

„Nemám chvilku,“ zakřičel do telefonu. „Nebudu vůbec nic komentovat a nemám zájem se s vámi o ničem bavit,“ odbyl další dotazy.

Stanovisko lékařky

„Obviněný přípisem ze dne 30. července 2021, který byl našemu úřadu doručen 2. srpna 2021, svůj souhlas vyslovil a současně doložil lékařskou zprávu praktické lékařky (její jméno je v dokumentu začerněné) ze dne 28. července 2021, z níž vyplývá, že trpí zejména chronickým srdečním selháním, těžkou refluxní ezofagitidou s ulceracemi, sideropenickou anemií s deficitem folátu, chronickou hapatopatií, chronickou pankreatitidou, astmatem a úzkostně depresivní poruchou. Lékařská zpráva je doplněna o stanovisko, že obviněný je osobou trpící závažným a nevyléčitelným onemocněním a dále, že prognóza délky života je nepříznivá,“ píše se v dokumentu ministerstva spravedlnosti.

Sdílný nebyl ani jeho advokát Ondřej Lichnovský. „Nemůžu to komentovat, omlouvám se,“ řekl pouze.

A bavit už se o milosti nechtěl ani mluvčí Ovčáček: „Pan prezident v době, kdy rozhodoval o udělení milosti, vycházel zejména z lékařských zpráv, kdy nebyl důvod k jejich zpochybnění. Z hlediska milosti je záležitost uzavřena, proto není ani důvod se k věci opakovaně vracet.“ 

Žádost o milost postoupilo na Hrad loni v srpnu - na základě lékařských zpráv - ministerstvo spravedlnosti. Podroužkův aktuální stav úřad hodnotit nechce.

„To, že v současné době pan Podroužek uvádí, že nedošlo k naplnění predikce lékařů, nijak neovlivňuje závěr, který byl na ministerstvu učiněn před řadou měsíců,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka. „V době, kdy o věci rozhodovalo ministerstvo, tato skutečnost ze zdravotních zpráv nevyplývala. Proto bylo postupováno v souladu s již několikrát zmíněným rozhodnutím prezidenta republiky.“

‚Někdo mě otrávil‘

Pavel Podroužek před soudem také prohlásil, že byl na operaci žaludku. A zdravotní problémy má prý kvůli tomu, že se ho někdo zřejmě pokusil otrávit.

„Má kompletně zrekonstruovaný prostor žaludku, je bez slinivky, došlo k otravě potravinou asi záměrně, protože to vyšetřuje PČR, táhne se to od dané jízdy,“ parafrázovala soudkyně podnikatelovu obhajobu.

Kdo se ho pokusil otrávit, není jasné. Podroužek k tomu odmítl cokoliv říct. Stejně tak není možné ověřit, zda policie otravu skutečně vyšetřovala. V Olomouckém kraji, kde Podroužek bydlí, ani v Praze, kde částečně podniká, kriminalisté o ničem takovém neví.

Video zachycuje pouze část říjnového rozhovoru s podnikatelem Podroužkem.

„Takový případ jsme neprověřovali, ani neprověřujeme,“ uvedl na dotaz Radiožurnálu mluvčí olomoucké policie Libor Hejtman.

„Pražská policie žádný případ otravy jídlem neřešila,“ řekl pro změnu mluvčí pražské policie Jan Daněk. A podle důvěryhodného zdroje z ministerstva spravedlnosti, které žádost o milost prezidentovi postoupilo, se o tom Podroužek nezmiňoval ani zaslaných dokumentech.

Jak už před časem informoval server iROZHLAS.cz, Podroužek před soudem v roce 2020 tvrdil, že je zařazen do programu na výměnu slinivky a srdce. V transplantačních registrech ale vůbec nefiguruje, jak potvrdili vysoce postavení pracovníci v obou centrech, které mají na starosti transplantace.

Obhajoba nepomohla 

Přestože Podroužek argumentoval, že řidičský průkaz je pro něj vzhledem ke zdravotnímu stavu nezbytností, soudkyně na takovou argumentaci nepřistoupila. Odůvodnila to zejména tím, že nesplnil základní podmínku: i přes zákaz řízení totiž za volant stejně usedl. Policie ho nachytala v září 2020.

„Odsouzený obě své zkušenosti s alkoholem za volantem hodnotí jako selhání v důsledku externích okolností.“

Kristýna Hradilová (soudkyně Okresního soudu v Olomouci)

„Soud tedy uzavírá, že v důsledku porušení uloženého trestu zákazu činnosti nenaplnil odsouzený podmínky pro vyhovění jeho žádosti,“ píše se v rozsudku.

„Pominout nelze ani nekritický přístup odsouzeného k jeho trestné činnosti, kdy, první dokonce jako systémové selhání, a své porušení zákazu činnosti soudu před soudem přiznal až na opakovanou otázku státní zástupkyně, nikoli na otázku soudu.“

Milost řeší policie

Milostí prezidenta se po reportážích Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz začala zabývat i policie. Případ dozoruje Obvodnímu státní zastupitelství pro Prahu 2.

„Prvotní fáze přípravného řízení trestního slouží k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin. Žádná osoba tedy v současné době obviněna nebyla,“ uvedl bez dalších podrobností mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Policie prověřuje milost, kterou prezident Zeman loni v září udělil olomouckému podnikateli

Číst článek

Server Seznam Zprávy pak jako první upozornil, že detektivové prověřují podezření z podvodu, respektive z padělání a pozměňování lékařské listiny.

Abolici, tedy zastavení trestního stíhání, využil Zeman teprve potřetí za celou dobu svého prezidentování. V minulosti byly ale naprosto zřejmé. Na žádost státní zástupkyně zastavil v roce 2016 stíhání muže, který kvůli poškození mozku po cévní mozkové příhodě nebyl schopen chápat smysl trestního řízení.

V roce 2018 pak Zeman zastavil stíhání pro neplacení výživného u muže, který přišel o obě nohy. Zároveň mu odpustil roční vězení. Zeman před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů.

Jako podmínky si stanovil, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít vážné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Miloš Zeman měl milost podepsat pět dní před nástupem do nemocnice, již 9. září. Pražský hrad ale nejdříve uváděl, že prezident rozhodl o udělení milosti 14. září, tedy v den, kdy nastoupil na zářijový pobyt v nemocnici

Markéta Chaloupská, Martin Štorkán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme