Hlavní obsah

Zeman jmenoval rektorem i autora kabaretu o Ovčáčkovi. Nepodal mu ruku a rýpnul si do něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kuriózní podtext mělo středeční jmenování rektora brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman do funkce jmenoval Petra Michálka, který je autorem her, které si berou na mušku hradní poměry. Zeman se mu po jmenování „pomstil“ tím, že mu nepodal ruku.

Zeman nepodal na Hradě Michálkovi rukuVideo: ČTK

 
Článek

Kromě nepodání ruky si hlava státu do Michálka rýpla také během svého proslovu. Nově jmenovaný rektor se od prezidenta dozvěděl, že jej ke kandidatuře vedlo patrně to, že neuspěl v senátních volbách.

Dosluhující ředitel Městského divadla Zlín a zároveň zlínský zastupitel za STAN téma zpracoval ve třech svých satirických inscenacích Ovčáček čtveráček, Ovčáček miláček a Jednou budem dál. První dvě inscenace, které mají v názvu jméno hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, se dočkaly projekce v kinech České republiky.

Zeman po dlouhé době úřadoval na Hradě a jmenoval nové rektory

Domácí

„Dnes už jde o kultovní politické nekorektní kabarety. Obě první inscenace zhlédlo jen v kinech přes 30 tisíc lidí. Všechny jsou k vidění online na divadelním streamu Dramox a dodnes patří k nejvyhledávanějším představením na tomto internetovém portálu,“ sdělila Právu mluvčí Městského divadla Zlín Veronika Jurčová.

Foto: ČTK

Miloš Zeman nepodal Michálkovi na Hradě ruku.

„Něco podobného tady dosud nebylo. Proto ten hlad ze strany veřejnosti. Naší hlavní motivací bylo rozpoutat diskusi. Divadlo by mělo reagovat na to, čím žije společnost. Vytvořili jsme Havlovsky absurdní příběh,“ přiznal Michálek na podzim 2016 po uvedení první ze tří kabaretních inscenací Ovčáček čtveráček.

Ukázka z představení Ovčáček čtveráček.Video: Aleš Fuksa, Právo

Prezident Zeman se ve středu vrátil na Pražský hrad poprvé po zhruba pěti měsících, po podzimní hospitalizaci pobýval na zámku v Lánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám