Hlavní obsah

Změna opatření: certifikát s druhou dávkou se zkrátí, po prodělání covidu měsíc bez testů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé, kteří prodělali onemocnění covid-19 potvrzené PCR testem, nebudou muset dalších 30 dnů na testování ani do karantény. Ve středu to schválila vláda premiéra Petra Fialy (ODS).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Třicet dnů po pozitivním testu nebudou muset lidé podstupovat testování,“ oznámil po jednání šéf vlády Fiala. Nové opatření se tedy týká lidí, kterým nemoc potvrdil oficiální PCR test, tedy nikoliv antigenní, a nemoc zdárně prodělali.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) následně doplnil, že tito lidé nebudou po dobu třiceti dnů muset ani do karantény po kontaktu s jiným nakaženým.

Pro karanténu žáků po antigenních testech platí jiná pravidla než ve firmách

Věda a školy

„V České republice je téměř ze 100 procent varianta omikron. Kdo ji prodělal, tak je od data odebrání testu 30 dnů bez rizika toho, že se nakazí,” zdůvodnil ministr. Opatření má platit již od středy.

Platnost certifikátu

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá také ministr Válek s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února.

Od 15. února pak také přestane platit covidový certifikát lidem, kteří mají více než 9 měsíců od druhé dávky, oznámil ministr Válek. Původně to mělo platit totiž již od začátku měsíce. Omezení se však týká pouze dospělých od osmnácti let.

Přeočkováním třetí dávkou se platnost prodlouží na neurčito. "Jelikož zatím neexistují žádné studie, které by se výslovně zabývaly účinností posilovacích dávek očkování proti onemocnění covidu-19, a proto není možné stanovit lhůtu pro jejich uznávání. Nejnovější data však naznačují, že ochrana získaná přeočkováním může trvat déle než ochrana získaná základním očkováním," uvedlo ministerstvo zdravotnictví v materiálu, který projednala vláda.

Očkovaným na jaře bez 3. dávky certifikát skončí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám