Konec restitučního sporu na Bruntálsku. Ústavní soud zamítl nárok řádu německých rytířů na lesy u obcí

Rozvoj obcí na Bruntálsku už neblokuje restituční spor s řádem německých rytířů. Další stížnost, kterou Ústavní soud zamítl, se týká rozsáhlých lesních pozemků v Ludvíkově a Suché Rudné. Podle rozhodnutí patří území Lesům České republiky. Radnice tak získaly šanci na jednání se státním podnikem třeba o výměně pozemků nebo o schválení obecní studny.

Tento článek je více než rok starý.

Ludvíkov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obec Ludvíkov

Obec Ludvíkov | Zdroj: Obec Ludvíkov

„Díky bohu, že to bude u konce a že začneme zase normálně komunikovat.“ Takhle spontánně reagovala pro Český rozhlas starostka Ludvíkova Dana Selingerová z Nezávislého sdružení na informaci, že řád německých rytířů nedostane lesy, které horskou vesnici doslova obklopují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o restitučním sporu na Bruntálsku

Rozsáhlé pozemky spravuje státní podnik Lesy ČR, jenže když radnice třeba potřebovala kvůli suchu novou studnu, souhlas od Lesů nedostala, protože vše blokoval restituční spor.

„Hydrogeolog našel vhodný pozemek pár metrů za hranicí lesa. Zástupci Lesů ČR, ač neradi, řekli: ‚My se vám nemůžeme vyjádřit ani ano, ani ne.‘ Takže nastala patová situace. Celé roky byla jednoznačná odpověď Lesů: ‚Sice jsme správci, ale je tam blokace německých rytířů, nemůžeme vám dát žádné stanovisko,‘“ popisuje Selingerová.

Sjednocování pozemků

Rozhodnutí Ústavního soudu vítá i místostarosta Světlé Hory Libor Školoud z nezávislého sdružení. Zde jde o pozemky v části Suchá Rudná.

Cisterciákům z Vyššího Brodu náleží pozemky dle církevních restitucí, rozhodl Ústavní soud

Číst článek

„Třeba v ucelování obecních pozemků - doteď jsme nemohli s nimi směňovat pozemky, protože nevěděli, co jim zbyde a nezbyde. Ty pozemky jsou strašně roztahané,“ říká Školoud.

Lesní pozemky řádu německých rytířů nevydal Státní pozemkový úřad. Ústavní soud rozhodl, že postupoval správně.

„Pokud se budeme bavit o interpretaci v praxi, tak to tedy znamená, že Lesy ČR budou moci s tím majetkem nakládat na základě jejich rozhodnutí. Tudíž budou moci pronajímat, směňovat a tak dále,“ upřesnila Českému rozhlasu Ostrava mluvčí úřadu Petra Kazdová.

Sídlo Řádu německých rytířů ve Vídni | Foto: Andrea Čánová | Zdroj: Český rozhlas

Žaloba k evropskému soudu

Ústavní soud už zamítl i stížnost řádu německých rytířů ve sporu o lázně Karlova Studánka. Advokát řádu Marek Svojanovský potvrdil, že podají žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva.

Řád německých rytířů lázně Karlova Studánka nezíská. Spor o majetek ukončil Ústavní soud

Číst článek

Vládní zmocněnec Vít Schorm upozornil, že řád německých rytířů zatím u Evropského soudu nikdy neuspěl.

„Jsem přesvědčen o tom, že ze stížnosti řádu k Evropskému soudu pro lidská práva valné nebezpečí nehrozí. Jednak štrasburský soud už dvacet let plně akceptuje právo státu stanovit si restituční podmínky, a ty řád zjevně nesplňuje. Jednak jsem zjistil, že řád už do Štrasburku podal řadu neúspěšných stížností,“ vysvětluje Schorm.

Podle vládního zmocněnce není ani jisté, jestli další žaloby Evropský soud pro lidská práva vůbec bude projednávat, protože už o podstatě sporu v předchozích žalobách rozhodl.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme