Blinken upozornil Čínu na ekonomická rizika případné ruské agrese

foto Ilustrační foto - Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Washington/Peking - Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středečním telefonátu se svým čínským protějškem Wangem I zdůraznil ekonomická rizika případné další ruské agrese proti Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí. Wang I vyzval všechny strany k zachování klidu a zmínil \"opodstatněné obavy\" Ruska.

"Ministr Blinken sdělil, že uvolnění napětí a diplomacie jsou odpovědnou cestou kupředu," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Podle něj ministři hovořili také o globální bezpečnosti.

Čínský ministr prohlásil, že všechny strany zapojené do dění kolem Ukrajiny by měly zachovat klid a zdržet se akcí, které vyvolávají napětí a krizi ještě více prohlubují. Dal nicméně najevo podporu Moskvě, když uvedl, že USA a jejich spojenci by měli brát vážně její "opodstatněné bezpečnostní obavy". Bezpečnost jedné země nemůže být na úkor bezpečnosti jiných států a regionální bezpečnost nelze zajistit posilováním nebo dokonce rozšiřováním vojenských bloků, řekl Wang I šéfovi americké diplomacie.

Blinkenova náměstkyně Victoria Nulandová později na Čínu apelovala, aby se zapojila do snah odradit Rusko od útoku na Ukrajinu. "Vyzýváme Peking, aby uplatnil svůj vliv v Moskvě ve snaze dovést ji k diplomacii, protože nastane-li konflikt na Ukrajině, není to dobré ani pro Čínu," citovala ji agentura AFP.

Rusko v posledních týdnech výrazně posílilo svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic a Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Varuje nicméně před odvetnými kroky, když Západ odmítne zohlednit jeho požadavky spojené s působením NATO.

Spojené státy ve středeční oficiální odpovědi na tyto návrhy daly najevo, že nehodlají jednat o stažení jednotek NATO a zbraní z východu Evropy. Odmítly také požadavek, aby se Západ zaručil, že se Ukrajina nepřipojí k NATO. Američané nicméně vyjádřili ochotu debatovat o dalších bodech, jako je kontrola zbrojení či opatření na budování důvěry

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď