Orlen Unipetrol loni zvýšil tržby o 61 procent na rekordních 133,6 miliardy Kč

foto Ilustrační foto - Závod Unipetrolu v Litvínově na Mostecku.

Praha - Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol v loňském roce zvýšila své tržby meziročně o 61 procent na rekordních 133,6 miliardy korun. Provozní zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) se meziročně zvýšil na 6,3 miliardy korun. Čistý zisk skupiny meziročně vzrostl na 3,2 miliardy korun. Orlen Unipetrol o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

V roce 2020 se Unipetrol propadl do ztráty 5,4 miliardy korun z čistého zisku 726 milionů korun v roce 2019. Tržby firmě v roce 2020 klesly meziročně o 35 procent na 83,1 miliardy korun. Finanční výsledky roku 2020 podle firmy nepříznivě ovlivnilo pokračující náročné makroekonomické prostředí znásobené globální pandemií koronaviru.

"Po náročném roce 2020 se nám vloni podařilo vrátit se k našemu dlouhodobému plánu, a dokonce jsme vykázali rekordně vysoké tržby. Za posledních pět let jsme investovali přes 40 miliard korun a nyní sklízíme ovoce tohoto úsilí. Také jsme optimalizovali a zefektivnili naše interní procesy a implementovali řadu synergických efektů v rámci celé skupiny Orlen,“ uvedl generální ředitel skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Objem zpracované ropy činil 7,1 milionu tun. Objemy prodeje rafinérských produktů činily 5,7 milionu tun a petrochemických produktů 1,9 milionu tun. Celkové investice dosáhly 8,5 miliardy korun a směřovaly do pokračující modernizace výrobních technologií v obou rafinériích, revitalizace jednotky parciální oxidace vodíku, výstavby nové jednotky na výrobu kapalného uhlovodíku DCPD, výstavby jedenácté krakovací pece etylenové jednotky a rozvoje maloobchodní sítě čerpacích stanic v Česku a na Slovensku. Ve výzkumu a vývoji začalo testování pyrolýzní recyklace plastů. Skupina Orlen Unipetrol očekává, že v roce 2030 bude až 20 procent petrochemické produkce tvořeno z recyklovaných materiálů.

V maloobchodním segmentu Orlen Unipetrol pokračoval v rozvoji sítě Benzina Orlen v České republice, rozvoji elektromobility a růstu na Slovensku. V ČR skupina provozuje 424 stanic. S tržním podílem prodeje paliv na úrovni 25 procent k 31. říjnu 2021 je Benzina Orlen největším řetězcem v Česku. Skupina také pracuje na rozšiřování infrastruktury pro elektromobilitu. Na konci roku 2021 provozovala elektrodobíjecí stojany na 41 čerpacích stanicích. Na Slovensku měla skupina Orlen Unipetrol na konci loňského roku ve své síti 22 čerpacích stanic.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Orlen Unipetrol zaměstnává téměř 5000 lidí

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď