Při explozi domu v Liberci se zranilo 10 lidí včetně dětí. Někteří mají popáleniny

Požár domu v Liberci

Při explozi domu v Liberci se zranilo 10 lidí včetně dětí

Zranění po čtvrtečním ranním výbuchu v bytovém domě na okraji Liberce s následným požárem utrpělo deset lidí, mezi nimi i děti. Zranění jedné ženy je vážné, s popáleninami ji vrtulník přepravil do vinohradské nemocnice v Praze. V třípatrovém domě v Kateřinské ulici bylo v době výbuchu 15 lidí. Případem se zabývají liberečtí kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti, uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Příčina se zjišťuje. Požár hasiči likvidovali zhruba čtyři hodiny, do večera na místě preventivně zůstanou.

Výbuch s následným požárem byl hasičům nahlášen ve čtvrtek kolem 7:30. V třípatrovém domě v Kateřinské ulici bylo v době výbuchu 15 lidí. „Zachránili jsme čtyři osoby, ostatní lidé se evakuovali a dostali z domu ještě před naším příjezdem,“ řekl mluvčí hasičů Jakub Sucharda. K záchraně lidí hasiči použili nastavovací žebřík a vyváděcí masky. Požár se podařilo dostat hasičům z pěti jednotek pod kontrolu zhruba 20 minut po příjezdu. Dohašování i vyhledávání skrytých ohnisek jim poté zabralo zhruba tři a půl hodiny, rozebírali kvůli tomu podlahové a střešní konstrukce podkrovního prostoru.

Příčinu požáru zjišťují policisté ve spolupráci s hasiči. Šetření na místě už skončilo, byl tam i speciálně vycvičený pes. Co požár způsobilo, zatím policie sdělovat nebude. „Okolnosti a příčiny vzniku události jsou předmětem dalšího prověřování,“ řekl Robovský. Policisté původně přijali oznámení o možném výbuchu propanbutanové lahve.

Statika domu narušená nebyla, i tak se minimálně dvě rodiny do domu dočasně nevrátí. Odbor sociální péče libereckého magistrátu jim ve čtvrtek podle mluvčí města Jany Kodymové pomáhal se zajištěním náhradního ubytování. U jedné rodiny i s vyplněním žádostí pro poskytnutí dávek pomoci v hmotné nouzi a zajištěním potravinové pomoci a ošacení.

Při požáru utrpěla jedna žena těžké zranění, s popáleninami ji záchranáři vrtulníkem přepravili do specializovaného centra v Praze. „Vinohradská nemocnice zdravotní stav pacientů bez souhlasu rodiny nekomentuje, takže ani k tomuto případu nebude poskytovat žádné informace,“ řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Zranění dalších lidí nejsou tak vážná. „Další pacient se nadýchal (zplodin) a má středně těžký úraz,“ řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři ho převezli do liberecké nemocnice společně s dalšími čtyřmi lidmi, kteří se nadýchali zplodin. Další tři lehce zraněné osoby zdravotníci převezli do nemocnice v Jablonci, jednoho člověka ošetřili na místě. „Převoz do nemocnice odmítl,“ dodal Georgiev. Na místě měli podle něj osm vozidel, kromě zásahových sanit a lékařského vozu i přepravní sanity.

Kvůli zásahu hasičů byla uzavřena i silnice na Bedřichov, která vede kolem domu. Plně průjezdná je znovu od asi 11:45. Do večera u domu budou dobrovolní hasiči z Krásné Studánky.

Tagy: